Brexit

EU vill ha en plan b om britterna lämnar utan avtal

2:04 min

Flera EU-länder uppmanar nu EU-kommissionen att snabbt ta fram beredskapsplaner om det inte blir något nytt handelsavtal med Storbritannien från den 1 januari nästa år.

Frankrike, Belgien och Nederländerna, tre länder som skulle drabbas hårt om det inte blir något nytt avtal med Storbritannien vid årsskiftet, kräver nu att EU-kommissionen presenterar konkreta beredskapsplaner. Annars riskerar flygtrafiken att avstanna och färjetrafik och godstransporter att påverkas negativt från den 1 januari nästa år.

Än så länge har EU-kommissionen avvaktat för att inte störa de pågående förhandlingarna.

För två år kom EU-kommissionen med en rad lagförslag om övergångsregler om Storbritannien skulle krascha ut ur EU, bland annat om landningsrättigheter för flyget.

Brittiska flygbolag erbjöds fortsatta landningsrättigheter för vissa direktflyg till EU under en tolvmånadersperiod – förutsatt att den brittiska regeringen gav samma rättigheter till europeiska flygbolag. Men nu höjs röster för en tuffare linje från EU:s sida, bland annat att övergångsperioden ska bli kortare, kanske bara några månader.

Länder med egna stora flygbolag som Frankrike, Tyskland och Nederländerna vill begränsa de brittiska flygbolagens tillträde så mycket som möjligt för själva kunna ta marknadsandelar. Medan tvärtom länder i periferin som Malta, Cypern eller Finland vill ge brittiska bolag mer generösa landningsrättigheter.

Flygbolaget SAS har på grund av coronapandemin idag bara ett flyg om dagen till Storbritannien, men företaget skulle ändå drabbas om det inte blir något avtal. Men på SAS vill man inte kommentera eventuella beredskapsplaner så länge förhandlingarna pågår.

Än så länge har EU-länderna hållit en gemensam linje gentemot Storbritannien, men nu är tiden är på väg att rinna ut, och bedömare varnar för att att enskilda EU-länder nu istället väljer att gå sin egen väg och teckna egna bilaterala avtal med Storbritannien för att säkra fortsatt flygtrafik.