Arbetsmarknad

Fortsatta samtal om las mellan LO och C

2:03 min

Centerpartiet har sagt nej till att ge LO inflytande över den nya las-lagstiftning som nu ska tas fram inom regeringskansliet. Men trots det stundtals hårda tonläget fortsätter kontakter att tas mellan de båda aktörerna, kan Ekot nu avslöja.

I fredags träffade LO:s högsta ledning Centerpartiets Annie Lööf och Martin Ådahl i ett enskilt möte i den glödheta frågan.

– Vi för en kontinuerlig dialog med alla beslutsfattare, inklusive centern, vi tycker det är viktigt att alla också får veta hur det faktiskt fungerar på svensk arbetsmarknad även för LO-förbundens medlemmar, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

Nyligen stod det klart att regeringen och samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna går vidare med arbetsmarknadens parters överenskommelse, i stället för Toijer-utredningen som gjordes inom ramen för Januariavtalet.

Det har väckt frågor kring hur arbetstagarnas intressen ska tas tillvara i den nya lagstiftningen eftersom LO står utanför uppgörelsen, som däremot tjänstemännen i PTK och arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv sagt ja till.

Statsminister Stefan Löfven (S) har slagit fast att LO kommer att få inflytande, men det har varken Centern eller Liberalerna velat kännas vid. Men trots det har alltså Centerpartiet nu haft ett enskilt möte med LO:s ledning.

Susanna Gideonsson, som deltog tillsammans med avtalssekreteraren Torbjörn Johansson, beskriver mötet som ett tillfälle för LO att lyfta fram de problem som facken ser på dagens arbetsmarknad.

– Kort och gott att förklara hur utvecklingen ser ut, att vi i dag har flera 100 000 som går med otrygga anställningar, som inte vet när de ska jobba, hur mycket de ska jobba, var de ska jobba och absolut inte vad de får i lön. Det är en utveckling som vi inte vill se och vi vill bara klargöra vad de här innebär både för en enskild individ och för arbetsmarknaden i stort.

Centerpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson Martin Ådahl vill inte kommentera exakt vilka partiet för samtal med men säger att det också hållits möten med LO och olika LO-förbund.

– Vi har träffat alla parter och då är det för att de vill berätta om saker och vi vill lyssna på det. Det är inte för att på något sätt få, vi har en väldigt tydlig ordning för det inflytande som kommer att vara över de processerna kring las och omställning som vi har och det utgår från det avtalet som Svenskt Näringsliv och PTK har och det är i samband med den processen som parterna får inflytande över den.

Från LO:s håll planeras inom kort också ett liknande möte med Liberalerna.