Röda havet

FN ska säkra oljetanker i Jemen – hoppas avvärja katastrof

1:47 min

I Jemen har FN fått tillåtelse av Houthirebellerna att inspektera och säkra supertankern FSO Safer. Oljetankern har legat utanför Rödahavskusten sedan inbördeskriget började och är så nedgången att den riskerar att gå sönder och orsaka en miljökatastrof.

FN och miljöexperter har under flera år varnat och vädjat. Desperationen har ökat i takt med att tillståndet för den sakta rostande, läckande 45-åriga supertankern förvärrats.

Över en miljon fat råolja finns ombord. Enligt FN är det bara vara en tidsfråga innan den orsakar en omfattande miljökatastrof. En katastrof som skulle vara förödande för havslivet i Röda havet men också försvåra, kanske omöjliggöra, sjötransporter till Jemens viktigaste hamn Hudeida och krossa levebrödet för den lokalbefolkning som lever på fiske.

Oljetankern har legat i det närmaste orörd i havet utanför Hudeida under hela det hittills sexåriga inbördeskriget, bara vid ett tillfälle har reparatörer varit ombord. Det var i våras när motorrummet sprang läck och havsvatten hotade att sänka fartyget.

Då gjordes en provisorisk lagning, som inte är hållbar i längden. Men en renovering som långsiktig lösning av varit komplicerat politiskt. Båda parterna i inbördeskriget vill nämligen åt råoljan ombord för att sälja den. Samtidigt som Huthierna, som kontrollerar hamnen, inte låtit någon åka ut till fartyget har Saudierna, som kontrollerar luften, inte låtit Huthierna närma sig sjövägen.

Detaljerna i överenskommelsen är oklara, men FN säger att de nu har ett tydligt grönt ljus att både inspektera och renovera oljetankern. Ett arbete de hoppas kunna inleda i januari.

Det nattsvarta läget i Jemen har de senaste månaderna sett små, små ljusglimtar tindra till. En stor fångutväxling har skett, svårt sjuka och skadade har tillåtits att flygas utomlands för vård och temporär vapenvila ingicks tidigare.

Men samtidigt fortsätter det nattsvarta, inte minst hungersnöden. FN:s Jemensändebud varnar för att det är på väg att bli den värsta på flera årtionden. Redan nu behöver över 20 miljoner människor hjälp för att klara vardagen.