RECENSION – FILM

Rocks – en sällsynt pärla!

2:16 min

Idag har en omtalad brittisk film premiär, "Rocks". Och vår recensent har sett en riktig pärla.

Titel: Rocks 
Regi: Sarah Gavron
Medverkande: Bukky Bakray, Kosar Ali, Emmanuel Omotoso mfl
Betyg: 5 av 5

En dag efter skolan upptäcker Rocks att hennes mamma lämnat henne och hennes lillebror för att, som hon skriver i ett brev, rensa tankarna.
Rocks håller hårt i det bruna kuvertet som också innehåller pengar.
De är ensamma, pappan är död sen länge. Och vi förstår att det här har hänt förut.

De första dygnen går bra. Men så börjar vännerna och grannarna oroa sig. Rocks håller en stolt fasad. Hon vill klara allt själv, hemmet, maten, brorsan, skolan, för mamma kommer snart. Tror hon.
Men tiden går. Socialen dyker upp och pengarna i kuvertet tar slut. Rocks är pressad och orkar inte med dem som bryr sig mest. Kompisarna.

Filmen Rocks är en sällsynt pärla. För kraft och energi ja till och med hjärtliga skratt ryms i den här socialrealistiska filmen om de vuxnas svek i det samtida England. Borta är allt sentimentalt frossande.

Det är en lyhörd regi av Sarah Gavron som suger in oss i tonåringarnas värld, där samhörigheten tjejerna emellan, tröstar och inger hopp.
Det är smarta, lysande ungar vi ser i den här filmen.
En helt fantastisk ensemble. Det är dom som lyfter in Rocks i filmhistorien.

Filmen går upp i Stockholm, Sundbyberg, Växjö, Västerås, Norrköping, Sundsvall, Lund och Göteborg för max 8 personer per visning. Och Folkets Bio som distribuerar filmen meddelar Kulturnytt att filmen kommer att finnas tillgänglig på de flesta hyrplattformarna.