Försvaret börjar utbilda cybersoldater mot attacker på nätet

3:00 min

Nu börjar Försvarsmakten utbilda soldater i cyberkrig. Cybersoldaterna ska jobba med att skydda Sverige mot cyberattacker. Det är digitala attacker på nätet.

Attacker på internet mot Sverige ökar. Det är hackare som tar sig in på myndigheters nätverk, till exempel.

Försvarsmakten har en grupp, eller ett förband, som jobbar med IT-försvar. De skyddar myndigheten Försvarsmaktens nätverk mot digitala cyberattacker.

IT-försvaret har funnits i femton år. Men de behöver fler som jobbar mot cyberattacker. Därför börjar Försvarsmakten utbilda cybersoldater nu. Det är första gången som Försvarsmakten utbildar soldater i cyberkrig. Soldaterna ska bland annat analysera bloggar, medier och andra sidor på nätet. De ska leta på nätet efter hackare som vill attackera Sverige.

Försvarsmakten vill bli bättre på att stoppa cyberattacker. De vill också ha fler cybersoldater om det skulle bli krig. Det säger Patrik Ahlgren till Ekot. Han är överste och chef på cyberförsvaret.

– För att kunna öka den här förmågan nu så förstärker vi nu vår förmåga att kunna upptäcka intrång och hantera intrång och i den här kontexten så finns då cybersoldaterna, säger översten Patrik Ahlgren.

Utbildningen är en del av den svenska värnplikten. Alla som kan är skyldiga att göra värnplikt i Sverige när de har fyllt 18 år. Men alla får inte göra värnplikten. Försvarsmakten väljer ut vilka som passar för att göra värnplikt. Ungefär 4000 unga gjorde värnplikten förra året. Det finns många olika utbildningar för dem som gör värnplikt.

Utbildningen till cybersoldat börjar i juli nästa år i Enköping och Uppsala.