Fotboll

Fotbollslegendaren Diego Maradona är död

Diego Armando Maradona, en av tidernas främsta fotbollsspelare, är död. Det rapporterar argentinska medier.

Enligt Argentinas största morgontidning Clarín drabbades Maradona av en hjärtattack och fördes akut till sjukhus under onsdagen. Därefter gick hans liv inte att rädda, rapporterar tidningen.

Legendaren har nyligen opererats för en blödning i huvudet, men om operationen och hjärtattacken hänger ihop är ännu inte känt, rapporterar Ivan Garcia, Ekots korrespondent i Sydamerika.

Maradona föddes 1960 i Argentina och växte upp i Buenos Aires fattigaste stadsdel, slumområdet Villa Fiorito, där både vatten och avlopp saknades.

Han spelade 91 landskamper åren 1977–1994. Höjdpunkten i landslagskarriären kom 1986, när han som lagkapten ledde han sitt hemland till ett VM-guld i Mexico city.

Vid sidan av landslagsspelet gjorde han en framgångsrik klubbkarriär i klubbar som FC Barcelona och SSC Napoli, där han blev ligamästare 1987 och 1990 och vann UEFA-cupen 1989.

Samtidigt var Maradona en spelare vars karriär stundvis präglades av skandaler. 1991 stängdes han av i 15 månader på grund av kokaininnehav. Han fälldes för dopning i VM 1994 och blev åter avstängd 15 månader.

Åren 2008–2010 var Maradona argentinsk förbundskapten.

Maradona har flera gånger röstats fram som den bästa fotbollsspelaren någonsin, i hård konkurrens med landsmannen Lionel Messi och brasilianska storstjärnan Pelé.

Diego Maradona blev 60 år gammal.

Artikeln uppdateras.