Islamiska staten

IS-pojkar som dödat avradikaliseras

1:46 min

Två år efter IS fall i norra Syrien, har det kurdiska självstyret fortfarande ansvaret för före detta IS-krigare, IS-kvinnor och barn från hela världen. Kurdiska politiker vädjar till omvärlden om hjälp. Man vill bygga fler avradikaliseringscenter. Idag finns ett enda: Houri Center, ett slags ungdomsfängelse för tonårspojkar som stridit för IS.

De flesta är mellan 15 och 17. Majoriteten syrier, men här finns pojkar från 20 olika länder. Nästan alla har tillhört kalifatets så kallade lejonungar – barn som tvingats strida, skjuta och mörda för terrorrörelsen IS. Syriske Bashar var bara 12 år när han skar halsen av en man på torget i Raqqa.

– Jag hade inget svärd, de gav mig en vanlig kniv och hade instruerat mig var på halsen man skulle sätta snittet. Jag gjorde det bara. Jag trodde det var rätt. De sa att mannen jag skar halsen av hade dödat min bror. De filmade det i propagandasyfte och videon används i rättegången mot mig, säger Bashar.

Det finns en stor skepsis bland kurder gentemot den ånger pojkarna här visar. De har lärt sig ljuga säger man, det går inte att rehabilitera dem.

– Självklart kan jag inte se in i deras hjärtan, men jag ser deras ögon – eftersom de allihop nu ser mig i ögonen vilket de vägrade i början. De vek undan blicken eftersom de lärt sig att det var farligt att se på kvinnor särskilt kvinnor utan niqab. Flera av dem fräste åt mig och viskade: Guds förlåtelse, Istaghfarallah, när de såg mig, säger den kvinnliga föreståndaren på centret.

– Men rehabilitering är en långsam process. Pojkarna är fortfarande farliga, det är därför de är frihetsberövade. Men glöm inte att även de som begått ohyggliga brott också är offer. De var barn och de är fortfarande minderåriga, tillägger hon.