Smittoläget

Finland: Redo att utlysa undantagstillstånd – men inte än

2:00 min

Coronaläget är allvarligt i Finland, och särskilt i Helsingforsregionen, betonade landets statsminister Sanna Marin nyligen på en pressträff. Om det försämras ytterligare kan regeringen komma att utlysa undantagstillstånd.

– Coronavirusläget har snabbt försämrats i Finland, antalet smittofall liksom personer som behöver sjukhusvård har ökat. Läget är allvarligt och vi ska också ta det på allvar, säger statsminister Sanna Marin.

Tidigare i veckan konstaterades det att hela Nyland, där bland annat Helsingfors och kommunerna Esbo och Borgå ingår, befinner sig i den allvarligaste pandemifasen. Det innebär att smittspridningen ökar kraftigt och det är svårt att identifiera smittkällan.

Utifrån ett europeiskt perspektiv så har Finland fortfarande den lägsta smittspridningen på kontinenten men det är något som snabbt kan ändras sa statsministern. Hamnar landet i ett läge där situationen blir bortom kontroll, kan beredskapslagen åter tas i bruk.

– Men där är vi inte ännu. Läget i andra europeiska länder visar dock att situationen kan utvecklas, snabbt, sa hon.

Beredskapslagen ger regeringen utökade befogenheter, bland annat kan de i större utsträckning begränsa medborgarnas rörelsefrihet.

Just nu väljer regeringen trots allt att i första hand rekommendera, snarare än att tvinga. Till exempel rekommenderas munskydd på alla offentliga platser inomhus i hela landskapet Nyland, elever på högstadiet och gymnasiet måste bära munskydd.

Högst tio personer får delta i privata tillställningar och överlag har de flesta publikevenemang ställts in. Nästa vecka kommer läget att utvärderas och besluten att omprövas.