Ökat intresse för spelutveckling under pandemin

10 min

Under pandemin har spelandet hos folk världen över nått nya nivåer, men det verkar inte bara finnas intresse för att konsumera spel, suget för att också skapa spel verkar också ha ökat.

– Det har aldrig varit enklare att lära sig att utveckla spel, säger Mårten Stockhaus, Senior Game Designer på Paradox Interactive.

– Hade pandemin skett för tio år sedan hade detta inte kunnat hända, men nu finns det tutorials på Youtube som man kan kolla på och lära sig på egen hand när man har tid över.

– Folk har fått ut mer av sitt spelande under pandemin och jag tror att det varit lite lättare för folk som spelar eftersom man kanske redan har sin hobby och sina vänner online.

Peter Lübeck är en av grundarna för paraplyorganisationen Game Habitat, som finns i Malmö, en organisation för spelutvecklare i södra Sverige som vill främja skånska spelproduktioner.

 – Folk spelar som aldrig förr och det köps och laddas ned mer spel än vanligt nu under pandemin, säger han.

Mitt ute i den småländska skogen finns det ett kollektiv för spelutvecklare, hit kommer vanligtvis folk från hela världen för att dedikera sin tid till att bli bättre på spelutveckling och kanske skapa det där spelet man alltid har drömt om.

– Så vi fixar kost och logi och ser till att deltagarna får göra det som de tycker bäst om, att skapa spel, säger grundaren James Newnorth.

Trots pandemin har även han sett ett ökat intresse för spelutveckling och även om flera internationella deltagare inte kunnat ta sig till Sverige så är kollektivet fullt för den här terminen.

– I somras när vi la ut en annons om en ny kurs för spelutveckling så hade vi aldrig kunnat tro att vi skulle fylla alla platser. Folk flyttar ut i skogen bara för att gå en Komvux utbildning, det händer ju inte någon annanstans i Sverige, säger han.