Valberedning

Märta Stenevi föreslås till nytt språkrör för MP

1:55 min

MIljöpartiets valberedning föreslår Märta Stenevi som efterträdare till det avgående språkröret Isabella Lövin. Det meddelade partiet på en presskonferens på torsdagen.

Stenevi valdes till partisekreterare förra året. Dessförinnan har hon varit kommunalråd i Malmö och regionråd i Skåne.

– Jag är otroligt glad och stolt att vara föreslagen av valberedningen att leda vårt parti in i nästa valrörelse tillsammans med Per Bolund och med hela vårt parti, säger Märta Stenevi och fortsätter:

– Om Miljöpartiet ska växa kommer det inte räcka att vi blir radikala nog för Greta-generationen. Vi måste lyckas övertyga deras föräldrar också.

Förutom Märta Stenevi har även Annika Hirvonen Falk, Karolina Skog, Åsa Lindhagen, Rebecka Le Moine, Janine Alm Ericson, Elin Söderberg och Pernilla Stålhammar meddelat att de kommer att kandidera till posten. Efter helgen ska de meddela om de står fast vid beslutet även efter valberedningens nominering.

Det slutgiltiga beslutet fattas på en extrakongress den 31 januari nästa år.

Nomineringen av Stenevi var väntad, men samtidigt skiljer sig hennes ambitioner något från den politik som partiet för i dag, säger Ekots inrikespolitiska kommentator Fredrik Furtenbach.

– Hon tryckte mycket på att Miljöpartiet inte bara ska slåss för klimatet, utan också för ett jämlikt samhälle och mot ökade klyftor. Det är en fråga som inte är en av partiets starkaste frågor i dag i mätningarna, säger han.