Coronastrategin

Sociala normer påverkar coronastrategin – säger du till?

1:53 min

Det är de sociala normerna i samhället, hur vi beter oss, som kan avgöra hur väl coronastrategin fungerar. Men vågar vi säga till den som inte följer rekommendationerna om att hålla avstånd på bussen eller i mataffären?

En av de som som har sagt till, men också drar sig för att göra det, är Lars-Olof Johansson som är psykologiprofessor vid Göteborgs universitet.

– Man vill inte vara en sur gubbe liksom, du får ju den rollen då, säger han.

Samtidigt är det är något vi måste göra ibland fortsätter Lars-Olof Johansson.

– Är det så att folk står och flåsar en i nacken så tycker jag att det är självklart att man måste säga till.

Ju längre det här går och ju värre det här blir, desto mer kommer den normen att utvecklas till att det är okej, tror Lars-Olof Johansson. 

– Men jag tycker inte att vi är där än. Det tar ju ett tag för sådana här budskap att sätta sig i en stor grupp.

Smittspridningen av covid-19 sker i snabb takt. Samtidigt tar det tid att etablera nya sociala normer, som exempelvis att våga säga ifrån. Grundproblemet är enligt Lars-Olof Johansson den svenska strategins stora tillit till individers egna beslutsfattande och ansvarstagande.

– Det bäddar för konflikter och osämja mellan individer, även om svensken ofta biter ihop runt ilskan när folk trängs, snarare än tar konflikter med okända på stan som inte håller avstånd.

Nurit Nobel, beteendevetare och doktorand i ekonomisk psykologi vid Handelshögskolan i Stockholm, håller med om att det är komplicerat. Hon funderar på vem som egentligen har ansvaret.

– Ska lokalen ha ansvar, när det gäller affärer? Eller är det regeringen eller Folkhälsomyndigheten som ska ta ansvar?

Men om det är alla individer i samhället som är med och skapar sociala normer, bör det då inte vara okej att vi exempelvis säger åt någon som står för nära?

– Jag håller med. De som känner sig bekväma med att säga något ska absolut göra det. Men ett annat sätt är att inte vara ute bland folk. Och det är kanske det bästa sättet att skapa social norm, eftersom att det då finns färre folk därute, säger Nurit Nobel.