Pandemin gör 2020 till ett rekordår för nya ord

1:57 min

2020 blir ett historiskt år för språket. Inte sedan andra världskriget har en händelse satt lika stora spår i det svenska ordförrådet, som coronapandemin. Det konstaterar Språktidningens chefredaktör Anders Svensson.

– Om man räknar alla möjliga och omöjliga sammansättningar med "corona" och "covid" är det en bra bit över tusen olika ord, då det har ju varit ett enormt nyordsskapande här på väldigt kort tid.

I december kommer listan över årets nya svenska ord. Och ett nytt problem som Språkrådet och Språktidningen, som tar fram listan, ställts inför, är det exceptionella inflödet av nya ord som 2020 har gett upphov till.

– Vi skulle ju kunna göra en nyordslista med enbart coronaord. Nu kommer vi inte göra det, men pandemin kommer förstås göra stora avtryck i nyordslistan. Som det ser ut nu kommer väl ungefär hälften av orden ha en koppling till pandemin.

Samma problem har den brittiska motsvarigheten haft, rapporterar The Guardian. Oxford english dictionary har meddelat att de inte kan välja ett "årets ord", som de brukar och kallar språkförändringen "seismisk".

Samtidigt är det enda verkligt nya ordet "covid-19", de andra är bara sammansättningar och så kallade avledningar, konstaterar Anders Svensson.

Men handen på hjärtat, hur länge kommer coronaorden att överleva? Allt hänger på hur länge pandemin håller i sig säger Anders Svensson.

– Jag kan tänka mig att det finns de ord som har potential att överleva. Jag tror att en sak som har förändrats är sättet vi hälsar på varandra och jag tror att vi kommer att fortsätta referera till sättet att hälsa på som en "coronahälsning".