Coronapandemin

Tyskland bygger hundratals vaccinationscentraler

1:51 min

Över hela EU förbereder sig nu länder för att börja vaccinera sin befolkning mot coronaviruset, så snart den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har godkänt det första vaccinet.

I Tyskland inrättas nu hundratals vaccinationscentraler, där prioriterade grupper ska kunna massvaccineras.

Två vaccinationscentraler inrättas i de nedlagda flygplatserna Tegel och Tempelhof, en ska inhysas i en velodrom och en här, i konserthallen Arena Berlin i Treptow i sydöstra Berlin.

Om fyra veckor är verksamheten i full gång här, säger samordnaren för bygget av vaccinationscentralerna, Albrecht Broemme.

– 3 000 till 4 000 personer om dagen kan vi vaccinera i den här hallen, säger Albrecht Broemme. De sex centralerna i huvudstaden ska sammanlagt kunna ta emot 20.000 patienter om dagen.

EU-kommissionen har bett unionens länder att planera för vaccinationerna, det handlar om vilka som ska få sprutorna först och hur man ska transportera de nya, ömtåliga substanserna men också om att ha infrastrukturen på plats och tillräckligt med personal för massvaccineringarna.

I Berlin anställer man nu fler än 1 000 personer för att hjälpa till. Det gäller att skapa ett flöde, säger Albrecht Broemme.

– Det får inte bli köer, ingen ska ju få med sig coronaviruset hem, när man kommer för att skydda sig mot det, säger Albrecht Broemme.

I det federala Tyskland ansvarar var och en av landets 16 delstater för sitt eget upplägg, vissa delstater har kommit längre än Berlin och har redan testkört vaccinationscentralerna med låtsaspatienter, men också i Berlin räknar man med att kunna uppfylla den tyske hälsoministerns önskan om att vara startklara till mitten av december.