Tunga lyft

Åtta av tio arbetsgivare i e-handeln brister i arbetsmiljön

1:46 min

Anställda riskerar att få belastningsskador av slitsamma lyft, visar Arbetsmiljöverkets inspektion. Och problemen ökar med coronapandemin.

– Volymerna, alltså mängden paket, bidrar ju till den här problematiken. Ju mer man ska hantera inom en snäv tidsram desto mer ökar risken för att det ska uppstå överbelastning för de som ska hantera paketen, säger projektledaren Eric Storbjörk som lett Arbetsmiljöverkets inspektion.

Hittills har Arbetsmiljöverket varit på närmare 700 arbetsplatser i hela e-handelskedjan runtom i Sverige. Det handlar både om transporter, postombud och lagerställen. Det är de upprepade lyften som de anställda göra med paketen som ofta leder till belastningsskador.

– Det kanske inte bara handlar om vikt utan om arbetsställningar och hur ofta man flyttar paket till exempel. Vi ser att det finns många brister på det här området.

Skadorna behöver inte märkas direkt utan anställda kan få problem i rygg, nacke och händer efter flera år. Att åtta av tio arbetsgivare inom e-handeln brister i sitt arbetsmiljöarbete handlar till stor del om brister i det förberedande arbetet och ergonomin ute på arbetsplatserna, enligt Eric Storbjörk, som också anser att det behövs fler hjälpmedel i branschen.

– Ska man hantera vikter över tio-femton kilo är det lämpligt att man har något slags hjälpmedel. Det finns vakuumlyftar till exempel, säger han.