Många handlar på internet istället för i butiker på Black Friday

3:35 min

Idag är det Black Friday med rea i många butiker. Myndigheterna säger att vi inte ska trängas i butiker nu, men butikerna säger att de följer restriktionerna.

Black Friday är en viktig dag för handeln. Många butiker har rea och det brukar vara mycket folk som handlar. Förra året handlade var tredje svensk saker på Black Friday och affärerna tjänade mer än sju miljarder kronor. Men i år blir det annorlunda. Medier berättar om tomma butiker på fredag morgon. Men handeln på internet ökar.

Folkhälsomyndigheten och regeringen har sagt att vi inte ska gå ut och handla i butiker nu. Bara i mataffärer och på apotek, när vi behöver. Näringsminister Ibrahim Baylan har sagt att alla som kan ska köpa saker på internet istället. Man ska helst välja hemleverans, så att man inte behöver gå till ett postombud och hämta paketet. Det är för att det inte ska bli kö och trängsel i butiker och hos postombud.

Handeln har haft stora problem under coronapandemin. Människor köper mindre kläder och skor än vanligt, till exempel. Därför vill affärerna ha rea på Black Friday i alla fall.

P4 Göteborg har besökt två butiker på Backaplan i Göteborg. Mikael Eriksson är chef för Elgiganten där. Han säger att de har haft rea i en vecka för att det inte ska bli så mycket folk samma dag. De har väktare som ska kontrollera hur många som är i butiken och markeringar på golvet. De städar extra mycket och använder mycket handsprit, säger han.

– Sprit överallt, handsprit överallt, vi går extra städrundor fyra gånger per dag och städbolag varje morgon, säger Mikael Eriksson.

Tina Gillqvist är chef för butiken Dressman på Backaplan. Hon säger att de har mer rea på internet för att folk ska handla där istället.

– Vi tänker att vi har bättre erbjudanden på nätet, så folk shoppar där, säger Tina Gillqvist.

SVT Sörmland har träffat människor på stan i Nyköping. De säger att de inte tänker gå ut i affärer på Black Friday.

– Nej, det kommer jag nog inte göra, jag kommer nog stanna hemma.
– Nej, jag tror det blir för mycket folk då.
– All den här coronan, det känns bara dåligt att gå ut och sprida den mera.
– Det är klart att coronan påverkar, man väljer ju sina tidpunkter när man går ut och man är ju väldigt försiktig.