Sara Lindgrens recept

Sara bakar saffranskladdkaka

7:18 min
  • På söndagen är det första advent och då passar det ju bra att baka något juligt.

  • P4 Kalmars reporter Emma Sandebäck åkte därför hem till matinspiratören Sara Lindgren för att baka en saffranskladdkaka.

Gudomlig saffranskladdkaka

Ingredienser

150 g smör eller margarin
2 dl socker
3 ägg
1 påse saffran (0,5 g)
1 ¾ dl vetemjöl
½ krm salt
100 g vit choklad
2 krm kardemummakärnor
Florsocker och kokos (som garnering)

Gör så här

Sätt ugnen på 180 grader över– och undervärme.
Smält matfettet i en kastrull, ta av från värmen och lägg i chokladen (i bitar).
När chokladen smält, tillsätt resten av ingredienserna (förutom kardemumman) och blanda allt till en fin, slät smet.
Smörj en springform (ca 24 cm) och “bröa” formen med kokos. Häll i smeten i formen.
Om du vill ha kardemumma på så krossa den lite i en mortel innan du strör den över smeten i formen.
Grädda kakan mitt i ugnen i 22 - 25 minuter, beroende på hur kladdig du vill att kakan ska vara.
Låt kakan svalna i formen.
Inför serveringen pudrar du den med florsocker.
Servera med vispad grädde. Garnera gärna med hallon eller granatäppelkärnor.