Opinionsmätning

Lägsta stödet för KD – på över två år

2:01 min

Inte sedan månaden före senaste riksdagsvalet, augusti 2018, har stödet för Kristdemokraterna varit så lågt som nu i november.

Det visar Svensk väljaropinion, en sammanvägning av flera opinionsmätningar som Kantar Sifo gör för Ekot, och där Kristdemokraterna landar på 5,5 procent.

Kristdemokraternas partisekreterare Peter Kullgren ser en coronaeffekt i siffrorna:

– Allt annat överskuggande är att bekämpa den pandemi som vi är mitt i, mitt i en andra våg av. Det har gjort att sakpolitiken hamnat i skymundan. Och, helt naturligt, får regeringspartierna ett större utrymme, säger han.

Stödet för Ebba Busch parti ligger nu en bra bit under valresultatet från 2018, då Kristdemokraterna fick stöd av 6,3 procent av väljarna. Partiet har backat i varje mätning sedan i somras.

– Vi kan konstatera att Kristdemokraterna har fortsatt ett väldigt högt stöd i sjukvårdsfrågorna. Det kommer att vara till gagn för oss när vi utvärderar den här situationen som vi har haft nu, och vi har många bra, konkreta förslag, säger Kullgren.

Men också för Liberalerna ser det fortsatt tungt ut, partiet ligger kvar på sin bottennivå 3,1 procent och skulle alltså ramla ur riksdagen om det vore val i dag. Liberalernas stöd är det lägsta sedan Svensk väljaropinion inledde sina mätningar 2010.

Samtidigt verkar de senaste månadernas nedgång för statsminister Stefan Löfvens parti Socialdemokraterna vara bruten. Partiet noteras för en svag uppgång och landar på 26,8 procent.

Vänsterpartiet, med nyvalda partiledaren Nooshi Dadgostar, noteras för en liten ökning, till 10,4 procent. Miljöpartiet tar sig precis över riksdagsspärren medan Centerpartiet backar något. Moderaterna och Sverigedemokraterna står stilla. Generellt är förändringarna små i november.