Kaliber i P1

Problem att lösa gängkriminalitet i Värnamo

2:00 min
  • Gängkriminalitet drabbar även svenska småstäder. Sedan 2017 har våldet trappats upp i Värnamo.
  • Trots polisiära satsningar med problemen så är 15 av 16 skjutningar och sprängningar de senaste åren olösta, visar en genomgång som Kaliber och P4 Jönköping gjort.
  • ”Vi har försökt samarbeta kring orsaken till problemet. Jag skulle önska vi blir ännu bättre på det.”, säger Håkan Boberg, polischef i Värnamo.

Varför gängen etablerat sig i just Värnamo är oklart. Polisen tror att deras eget agerande när de beslagtog en större mängd narkotika kan ha varit en utlösande faktor.

– Där tror vi att det finns en upprinnelse till att man börjar hämnas och driva in pengar ifrån varandra och man blir ganska brutal. Det är paradoxen, säger Håkan Boberg, lokalpolisområdeschef.

Johannes Knutsson, professor i polisforskning vid polishögskolan i Oslo, är inte förvånad över att polisen inte klarar att lösa brotten. Polisen behöver jobba mer på att förändra förhållanden som skapar brott och tillsammans med forskare hitta lösningar menar han.

– Polisen skulle bli effektivare om man lyckas anamma det här, säger Johannes Knutsson.

– Vi har försökt samarbeta kring orsaken till problemet, tillsammans med kommunen och den analytiska förmåga som finns inom polisen och angripa det genom olika arbetssätt. Jag skulle önska vi blir ännu bättre på det, säger Håkan Boberg på Värnamopolisen.

I en tidigare version av inslaget sades felaktigt att sex sprängningar ännu är ouppklarade. Rätt är att fem sprängningar inte klarats upp.