Gensaxen Crispr/cas9

Kan gensaxen Crispr/cas9 komma att användas för kosmetiska förändringar?

1:57 min

Den nobelprisbelönade gensaxen Crispr/cas9 utvecklas nu för att på sikt kunna användas mot en lång rad allvarliga sjukdomar. Men framtidens genteknik kanske också kan bli ett sätt att skaffa större muskler eller göra andra kroppsliga förändringar.

Ingrid Dunér, idéhistoriker i Lund som forskar om framtidsbilder, tror att det finns mycket pengar att tjäna på sådana behandlingar.

– Jag tror att det finns oerhörda ekonomiska incitament för att möjliggöra vissa förändringar med Crispr, som inte har med medicin och terapi och bot att göra. Det har snarare att göra med kosmetiska förändringar, säger hon.

Crispr/cas9 som belönats med årets nobelpris i kemi, har gjort det enklare och gett större precision när det gäller att förändra våra gener. Den här metoden utvecklas just nu intensivt i forskningslaboratorier över hela världen.

Genetiska behandlingar har redan testats för vissa ögonsjukdomar, och betydligt fler är på gång. Men samtidigt öppnar tekniken med Crispr inte bara för behandling av sjukdomar, utan också för vad som kan betecknas som kosmetiska förändringar för den som har råd med en sådan behandling.

Teoretiskt kan det handla om genetisk dopning, som skulle kunna ge mer muskelmassa eller andra kroppsliga förändringar. Det här är än dock så länge bara spekuleringar och en framtidsvision, och frågan är var man drar gränsen för vad som skulle vara möjligt och tillåtet.

– Ett exempel som jag skulle kunna tänka mig är skallighet hos män, som redan är en jättestor marknad just inom farmakologin. Att göra så att män slipper skallighet, det finns det nog en enorm marknad för, säger Ingrid Dunér.

Hör mer i Vetenskapsradions På djupet.