Irans kärnenergiprogram

Turkiet fördömer mordet på Iransk atomforskare

1:47 min

Mordet på den iranske atomforskaren Mohsen Fakhrizadeh i fredags fortsätter att väcka reaktioner.

Nu har också den regionala stormakten Turkiet fördömt mordet samtidigt som FN uppmanar till återhållsamhet och fördömer vad de kallar utomrättsligt dödande.

FN:s uppmaningar om återhållsamhet. Välmenande men sällan åtföljda i upptrissade lägen men ofta välciterade i världens medier. Efter mordet på atomforskaren har spänningen i regionen ökat.

Sent i går kväll uppmanade FN alla parter att ta ta det lugnt, att agera med återhållsamhet och att undvika alla åtgärder som riskerar att leda till en ytterligare eskalering av spänningen i regionen.

Också Irans grannland Turkiet uppmanar alla parter att agera med sunt förnuft och med återhållsamhet. Turkiet fördömer mordet som avskyvärt. Det turkiska utrikesministeriet säger också att det hoppas att förövarna ställs inför rätta.

Mohsen Fakhrizadeh anklagades av väst och Israel för att vara arkitekten bakom Irans påstådda försök att bygga egna kärnvapen. Han var en nyckelperson i Irans kärnenergiprogram.

Den iranska statsledningen har anklagat Israel för mordet och i bombastiska ordalag hotat med en gruvlig vedergällning. En ledarkrönika i en hårdför regimtrogen tidning föreslår att Iran ska svara genom att attackera den israeliska hamnstaden Haifa.

Iranska regimtrogna studenter brände igår israeliska och amerikanska flaggor och bilder på USA:s president Donald Trump.

Israel har inte officiellt kommenterat mordet men Fakhrizadeh har tidigare pekats ut av premiärminister Benjamin Netanyahu som ett konkret hot mot Israel. Däremot anser flera säkerhetsanalytiker i Israel att mordet istället för att minska hotet snarare riskerar att öka säkerhetshotet mot Israel.

Dådet ger nämligen de mer försiktiga krafterna inom den iranska regimen färre argument för återhållsamhet. Det spekuleras också i om USA:s nästa president Joe Biden efter attacken kan lämna Israel ute från framtida irankonsultationer.

Två argument som skulle kunna innebära att Mohsen Fakhrizade kan komma att orsaka Israel mer skada som död än vad han gjorde i livet som hjärnan bakom kärnenergiprogrammet.