Minst hundra personer gripna efter demonstrationer i Belarus

1:49 min

Minst hundra personer har gripits i samband med regimkritiska demonstrationer runt om i Belarus i dag. Protesterna har pågått sedan presidentvalet i augusti, när Aleksandr Lukasjenko än en gång utropades till segrare.

En video publicerad av nyhetssajten tut.by visar hur kravallutrustad polis rusar genom ett bostadsområde i huvudstaden Minsk, på jakt efter demonstranter som den här söndagen spritt ut sig på olika platser i staden.

Uppifrån höghusen runt om hörs människor ropa "fascister!" ner till poliserna.

På andra platser användes tårgas och chockgranater för att skingra de som protesterade, för 16:e söndagen i rad, mot valfusk och mot det utbredda våldet mot de missnöjda. I många belarusiers ögon har president Aleksandr Lukasjenko förlorat sin legitimitet. Inte heller EU eller USA har godkänt valresultatet och har istället infört sanktioner mot ledande personer i landet, inte minst som ett svar på det omfattande våldet och massgripandena av fredliga demonstranter.

Sedan valet har, enligt människorättsorganisationen Viasna, omkring 30 000 människor gripits. Antalet politiska fångar räknas till 144.

I fredags upprepade president Lukasjenka att han är redo att träda tillbaka, men först efter att landet antagit en ny grundlag. Det spekuleras nu i att uttalandet kommer efter ett besök i Minsk av Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov. Den ryska ledningen har hittills gett Lukasjenko sitt stöd men analytiker menar också att Kreml vill se att ordningen återställs i Belarus och att Aleksandr Lukasjenko så småningom ersätts av en annan och mer pålitlig ledare.