Professorn kräver hårdare regler i vården

2:09 min

Det behövs striktare regler för personal inom äldreomsorgen så att de inte går till jobbet när någon i familjen är förkyld eller uppvisar symptom som kan vara covid-19. Det menar äldreforskaren Ingemar Skoog.

 – Om man ska få ner dödligheten i Sverige så handlar det om att förhindra att smittan letar sig in i äldrevården, säger äldreforskaren och psykiatriprofessorn Ingemar Skoog

Som Ekot rapporterat så kan personal inom äldreomsorgen gå till jobbet i väntan på provsvar för covid-19 om de inte uppvisar symptom eller när någon vuxen eller gymnasieungdom i familjen har förkylningssymptom, men där covid-19 inte är fastställt.

Där skiljer sig inte reglerna för personal inom äldreomsorgen mot vad som gäller för befolkningen i övrigt.

Det skapar en spricka i skyddet kring de äldre kan bidra till att corona åter letar sig in i äldreomsorgen, menar psykiatriprofessorn Ingmar Skoog som vill se andra regler för dem som vårdar äldre.

– Vi behöver striktare regler där, säger han.

Av de som dog i covid-19 under perioden 26 oktober fram till 23 november så bodde hälften i särskilda boenden, alltså äldreboenden. Därtill var det ytterligare en fjärdedel som hade hemtjänst. Det framgår av statistik från Socialstyrelsen, som Ingmar Skoog sammanställt.

Det förhållandet – att tre fjärdedelar av de som avlider i covid-19 finns inom äldreomsorgen - har inte ändrats sedan i våras.

Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell är det bekymmersamt att coronan återigen skördar liv bland de äldre. Men han menar att det till sist handlar om huruvida vård- och omsorgspersonalen kan få betalt när de stannar hemma i väntan på provsvar, fast de inte har symptom, så kallad smittbärarpenning.

– Det handlar om ersättningen till de som jobbar inom äldrevården. De är ofta inte så välbetalda och drabbas rätt hårt om de måste stanna hemma en eller två dagar extra, säger Anders Tegnell.

Socialdepartementet svarar Ekot i ett skriftligt meddelande att villkoren för att få ersättning nyligen ändrats för att ge ersättning även vid familjekarantän och att det inte finns planer på att ytterligare ändra smittbärarpenningen. "För den som har minsta symptom och stannar hemma från arbetet finns ekonomisk ersättning från dag ett", formulerar sig Socialdepartementet.