Damberg om ökade skjutningarna: "Vill inte partipolitisera"

2:01 min

Efter den senaste dödsskjutningen i Malmö i helgen har totalt 43 personer skjutits ihjäl i år, det är fler än under hela förra året. Inrikesminister Mikael Damberg är inte förvånad över utvecklingen.

– Det är ett resultat av för lite insatser för tio, femton, tjugo år sedan där de här gängen fick etablera sig, ta över narkotikamarknader och därmed också få ett våldsmonopol på vissa platser, säger Mikael Damberg.

Tidigt på lördag morgon skedde ett misstänkt mord i stadsdelen Holma i Malmö. Det innebär att 43 personer nu har dödats av skjutvapenvåld i Sverige, hittills i år. Det är en dödsskjutning mer än under hela förra året.

En stor del av de här skjutningarna har koppling till organiserad kriminalitet, och sker i det som polisen klassar som utsatta områden.

– Det handlar mycket om en integrationsfråga. Det handlar om att samhället i stort drog sig ur de här områdena. Butiker, myndigheter, olika samhällsaktörer backade ur och lämnade boende vind för våg, säger Linda H Staaf.

Det banade, enligt Staaf, mark för kriminella aktörer att ta makten över områdena, och det är många våldsuppgörelser med koppling till detta som sker idag – maktkamper om framförallt narkotikamarknaden i utsatta områden, enligt polisen.

Inrikesminister Mikael Damberg gör samma analys som Linda H Staafs analys.

– Det är därför vi nu flyttar tillbaka staten till de här områdena i form av polis i första hand men också genom ett mycket närmare samarbete mellan polis och kommun runtom i Sverige.

Är det inte ni som har låtit det här hända att det har blivit ett sånt här parallellt samhälle som du pratar om?

– Jag brukar säga att jag inte vill partipolitisera det för mycket för det finns regeringar av olika färg som bär ansvar för att segregationen har växt i Sverige.