Kriminalpolitik

M-kritik efter ökning av dödsskjutningar: "Ett fiasko"

1:45 min

Dödsskjutningarna i Sverige går mot ett nytt tragiskt rekordår efter den senaste skjutningen i Malmö i helgen. Inrikesminister Mikael Damberg säger att regeringen gör allt man kan men Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forssell kallar det för ett fiasko.

– Vad som krävs nu är en rättspolitik som är betydligt mer mönsterbrytande än den som sker idag. Vi har pekat på Danmark som ett gott exempel. De har visat på att det faktiskt går att vända utvecklingen om man verkligen vill och orkar, säger Johan Forssell.

I Danmark, ger en särskild gänglagstiftning möjlighet att dubbla straffen för brott som utförs av gängkriminella och där samtidigt antalet gängkriminella har minskat med en tredjedel sedan 2013.

I Sverige fortsätter dödstalen uppåt trots polisens insatser. Efter en skjutning i helgen är dödssiffran hittills i år uppe i 43.

Inrikesminister Mikael Damberg menar att det är ett nedärvt problem som regeringen nu gör allt vad man kan för att stoppa.

– Det är ett resultat av för lite insatser för tio, femton, tjugo år sedan när gängen fick etablera sig, säger Damberg.

Men Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forssell menar att regeringen skyller ifrån sig.

– Det här är ju ett fiasko för regeringens rättspolitisk. De har haft mer än sex år på sig på att visa något resultat.

Både Damberg och polisen menar ju att det här är ett problem som startade för länge sedan och sedan dess har ju även Moderaterna varit i regering, varför har inte ni i så fall kunnat stoppa det här tidigare?

– Det är faktiskt de senaste fem, sex, åren som situationen har eskalerat på det sätt som sker nu. Att det har funnits problem tidigare är ingen ursäkt för att inte göra nu vad man kan och borde göra, säger Moderaternas Johan Forssell.