Växthusgaser

Indien satsar på förnybart – men öppnar kolgruvor

2:00 min

Indien var förra året ett av de länder i världen som satsade mest på förnybar energi, enligt siffror från FN:s miljöprogram. Men man gör också motsatsen och öppnar nya kolgruvor.

Vägen framåt mot mindre utsläpp av växthusgaser är allt annat än enkel, menar experter.

Indien lovade i Parisavtalet att minska sina utsläpp av växthusgaser med 25 procent fram till i år. Och enligt regeringen är det målet på god väg att nås.

– Sedan 2015 har utsläppen minskat med 21 procent, sa landets miljö- och klimatminister Prakash Javadekar på en konferens häromdagen.

Ett av Indiens stora miljöproblem är den dåliga luften. Kolkraften är en bov i det dramat och regeringen har de senaste åren satsat betydligt mer på förnybar energi än på kol. Men signalerna är motstridiga; för att få fart på landets ekonomi försökte regeringen tidigare i år locka investerare till nya kolgruvor.

– 70 procent av landets energi kommer från kolet, säger Vinay Rustagi som är expert på solenergi på Bridge to India.

Kolet är jämförelsevis billigt och kräver inte lika stor produktionsyta som den förnybara energin. Regeringens mål är att kunna erbjuda prisvärd el dygnet runt till alla.

Trots regeringens omfattande investeringar i förnybar energi så klarar regeringen inte att nå sina egna ambitioner när det gäller hur stor andel av energin som ska komma från förnybara källor.

– Det finns många utmaningar om man vill öka andelen förnybar energi, säger Vinay Rustagi och nämner bland annat överföringsproblem och finansiering.