Samiska föräldrar i upprop om samisk språkinlärning: Situationen är akut

Ett brev med 115 underskrifter från samiska föräldrar runt om i hela Sápmi har under dagen skickats till bland annat Sametinget, Sameskolstyrelsen och regeringen där de uppmanas att ta ansvar för samiska barns språkutveckling.

"Ska vi ha samiskspråkiga barn?" Så löd rubriken på det brev som skickades ut från samiska föräldrar runt om i hela Sápmi under dagen. Föräldrarna vittnar om att de står ensamma i kampen om sina barns språkutveckling och att språksituationen är akut.

Framförallt riktades kritik i brevet mot Sametinget och Sameskolstyrelsens arbete. Föräldrarna ställde frågan om de ambitiösa språkpolitiska handlingsprogram som finns enbart är skrivbordsprodukter och om de menar allvar med sina språkmål. De uppmanar också det samiska samhället att stötta kampen för att ge samiska barn sitt språk.

Brevet avlutas med att föräldrarna uppmanar Sametinget att visa att de menar allvar med sina mål om samiskspråkiga barn och att de ska börja driva frågan mot ansvariga myndigheter, kommuner och Sameskolstyrelsen. De uppmanar också Sameskolstyrelsen att ta sitt ansvar som samisk språkutbildningsinstitution.

Bland annat har brevet skickats till Samtinget, Sameskolstyrelsen, regeringen, samiska organisationer och kommuner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio