Arbetskraftsinvandring

Ukrainsk jobbagentur utnyttjar det svenska asylsystemet

2:00 min
  • Ett ukrainskt företag säljer jobbresor till Sverige men väl här skjutsas deras klienter till Migrationsverket och uppmanas att söka asyl.
  • När man har sökt asyl får man boende och mat och rätt att arbeta i Sverige under den tid som asylansökan prövas.
  • Jobbagenturen Pelekh Agency har enligt egna uppgifter förmedlat jobb till tusentals ukrainare i Europa men ledningen vill inte ställa upp på intervju med Ekot.

Ekots granskning visar att en ukrainsk jobbagentur som förmedlat tusentals jobb för ukrainare i flera europeiska länder har hittat ett sätt att utnyttja det svenska asylsystemet. Eftersom man har rätt att arbeta under asylprocessen i Sverige erbjuder företaget sina kunder en falsk asylberättelse.

– De sa att jag skulle säga att jag söker asyl och så fick jag en berättelse som jag skulle berätta för Migrationsverket, säger Nasarji. Han visar också den uppdiktade asylberättelse som han säger att han fått av den ukrainska jobbagenturen Pelekh.

Ekot har intervjuat flera personer som betalt motsvarande 12 000 svenska kronor till jobbagenturen Pelekh för att få jobb i Sverige men som på plats i Sverige istället skjutsas till Migrationsverket och uppmanas att söka asyl.
När Ekot ringer upp ett av Pelekhs 18 kontor i Ukraina och låtsas söka jobb sägs detta också helt öppet.

– Du får en asylberättelse som du ska lära dig utantill och berätta för Migrationsverket. Men med 99 procent säkerhet kommer du inte få asyl, men medan ditt ärende utreds får du tillstånd att arbeta, det är så det går till, säger kvinnan som svarar i telefon.

Ekot har också fått se flera skriftliga kontrakt med Pelekh Agency.
I kontrakten står det "Våra jurister ordnar med flyktingstatus till er".
I kontrakten finns också bilder på Migrationsverkets ankomstboende vid Telefonplan i södra Stockholm och de Ekot har intervjuat berättar att de har skjutsats till just det här boendet.

Förra året ansökte 436 ukrainare om asyl på just det här boendet vilket innebär att nästan varannan person på boendet kom från Ukraina och enligt de Ekot intervjuat har många rest till Sverige genom Pelekh Agency.

Några asylsökande har också sökt upp Migrationsverket och berättat om Pelekh Agency vilket lett till att Migrationsverket gjort polisanmälningar.

– Det som Migrationsverket har fått uppgift om är att man betalt hundratals Euro för att få transport, jobb och boende i Sverige och att det sedan vid ankomst till Sverige rör sig om vårt ankomstboende för asylsökande, säger Lisa Hultin Knutas, nationell samordnare mot människohandel på Migrationsverket.

Och vad vet ni om omfattningen?

– Av de uppgifter vi har fått in har vi dragit slutsatsen att det rör sig om organiserade resor till Sverige.

Ekot ringer till Pelekhs kontor i Ukraina.

– Det är jag som är verkställande direktör, säger Ljudmilla Khrastko som säger att hon kan svara på alla frågor men när hon förstår att vi ringer från Sveriges Radio lägger hon på luren.