Miljöpartiet

Striden om nytt språkrör i MP långt ifrån över

1:59 min

Trots att valberedningen föreslagit att Märta Stenevi ska ta över efter
Isabella Lövin väljer flera av de andra kandidaterna att inte ge upp.

– Jag har bestämt mig för att jag ska fortsätta kandidera till språkrör för Miljöpartiet. Jag har fått många medlemmar som har kontaktat mig och som har uppmuntrat mej att kvarstå. Och särskilt viktigt var det när jag fick reda på att distriktsstämman i Västernorrland rangordnade mej som etta, säger Annika Hirvonen som sitter i Riksdagen och är partiets talesperson i utbildningsfrågor.

Rebecka Le Moin som är riksdagsledamot och Miljöpartiets talesperson för biologisk mångfald ger också Ekot beskedet att hon fortsätter som kandidat.

– Det är ju partiet som får avgöra vem vi vill ha som nytt språkrör, men jag har känt ett väldigt stort stöd och engagemang och en väldigt stor värme i det här, jag vet inte vad jag har för möjligheter, men det minsta jag kan göra är att ändå ge det en chans, säger hon.

Även Elin Söderberg, distriktsordförande för Miljöpartiet i Västerbotten, ger beskedet att hon är kvar som kandidat till språkrörsposten efter Isabella Lövin, trots att valberedningen förordar partisekreteraren Märta Stenevi.

– Ja skulle säga att det som är särskilt för mig och som jag vill lyfta fram, det är just klimatprofilen, att jag vill stärka klimatprofilen för Miljöpartiet och utifrån den bredda förtroendet för oss, säger hon.

I dag, måndag, är sista dagen då alla språkrörskandidater som vill kvarstå till kongressen den 31 januari ska ge besked. Hittills är det alltså tre av de ursprungligen åtta kandidaterna som fortsätter och som kommer att utmana valberedningens förslag – partisekreteraren Märta Stenevi.

En kandidat har hittills sagt att hon avstår, partiets ekonomisk-politiska talesperson Karolina Skog.

Tre av kandidaterna har ännu inte gett besked, men kan alltså fram till valberedningens deadline vid midnatt bestämma sig för att vara kvar.

Det gäller Pernilla Stålhammar som är social och hälsopolitisk talesperson, jämställdhetsminister Åsa Lindhagen och Janine Alm Ericson som är gruppledare i riksdagen.

Miljöpartiets kongress den sista januari blir en kamp mellan åtminstone hälften av de kandidater som ställde upp. Valberedningens förslag Märta Stenevi mot Annika Hirvonen, Elin Söderberg och Rebecka Le Moin.