P4 Väst granskar Godhetsindustrin

Sökorganisationen Fikk faller samman – "Vi känner oss lurade"

5:34 min

Sökandet efter 17-åriga Wilma Andersson i Uddevalla blev den nationella sökorganisationen Fikks stora genomslag.

Tusentals frivilliga från hela landet anslöt sig till den ideella föreningen sökinsats.

Nu kan P4 Väst avslöja att föreningen byggts upp för att ge styrelsen total kontroll över både makten och pengarna.

Det var i somras som ledningen i Fikk, Frivilliga insatser vid kris och katastrof, aviserade att föreningens ekonomi var ansträngd och söken efter försvunna personer runt om i Sverige blev allt färre.

– Jag började känna vad handlar det här om? Handlar det om uppmärksamhet och publicitet och att det i sin tur genererar i pengar, säger Maria, en av insatsledarna, som nu lämnat Fikk.

Fikk finansieras av sponsorintäkter från hundratals företag, kommunala bolag och kommuner runt om i Sverige, och flera insatsledare i Fikk började pressa föreningens ordförande Peder Schillerström om vart pengarna går.

Snart stod det klart att frivilliga som lagt sin fritid på att hjälpa till att leta efter försvunna personer i Fikks namn inte var medlemmar. I den ideella föreningen Fikk finns nämligen bara fyra medlemmar, alla sitter i styrelsen och är också de enda som har formell insyn i föreningen.

Insatsledarna upptäckte även att de inte bara saknade medlemskap utan att varumärket Fikk är registrerat på ett vinstdrivande aktiebolag.

– Jag kände mig så jävla lurad. Här har jag lagt så mycket tid och engagemang för att stärka upp ett aktiebolag som jag tror jag gör för att det är någonting gott, säger Maria.

Frågorna hopade sig och i somras höll Fikk ett digitalt möte där ett femtontal insatsledare ställde frågor och på mötet medger Peder Schillerström, i en hemlig ljudinspelning som P4 Väst tagit del av, att Fikk inte är en så ideell förening som den gett sken av att vara.

"Fikk är en näringsdrivande verksamhet. Den är inte helt klassad som en ideell organisation, den är näringsdrivande, man ska alltså sälja tjänster och produkter som skapar intäkter till föreningen", säger Schillerström i ljudinspelningen.

Och när P4 Väst frågar Peder Schillerström om varför Fikk inte har fler medlemmar än styrelsen är det tydligt att det är noga uttänkt.

– Ja, alltså de enskilda medlemmarna som man egentligen har i en del andra organisationer är någonting vi valt att inte ha. Jag har inte tyckt att det fungerar så väl i andra organisationer där man kuppar varandra.

Peder Schillerström säger att han registrerade Fikks varumärke i ett privat bolag för att skydda det.