Coronapandemin

Arbetskraften återvänder till städerna – men jobben saknas

2:00 min
  • När Indien stängde ner på grund av coronaviruset förlorade många arbetare sina inkomster och såg sig tvungna att åka hem till sina byar.
  • Nu har många återvänt till städerna men arbetstillfällena är få.
  • Den oorganiserade arbetskraften har varit mycket viktig för landets ekonomiska utveckling de senaste decennierna men många saknar skyddsnät och är särskilt utsatta vid kriser.

– Efter nedstängningen har de rika inte längre pengar och hur ska jag då få arbete, säger Lalant Tiwari från byn Visantpura i Bihar.

I 20 år har han försörjt sig som daglig-arbetare i New Delhi. Han tjänar mellan 400 och 500 rupier om dagen, motsvarande 50 svenska kronor men nu efter den långa nedstängningen i våras finns det bara arbete en dag i veckan. Arjun Kumar är chef på tankesmedjan Impri där man forskar på bland annat sociala frågor.

– Affärslivet har verkligen påverkats och ingen vågar chansa på samma sätt som förut, även före pandemin hade ekonomin saktat in och arbetslösheten var en av de största frågorna.

Den indiska arbetskraften omfattar cirka 450 miljoner människor och utav dem finns 85-90 procent i den informella oorganiserade sektorn; majoriteten inom jordbruket. De står ofta utan offentligt skyddsnät.

Praktikaliteter som att de är skrivna i byn men bor i städerna gör att när en kris slår till har de ofta inte rätt till bistånd där de är utan måste bege sig hem för att få sina ransoner med mat. I våras var det många som gick till fots hem till byarna men en hel del har återvänt eftersom det inte finns arbeten på landsbygden.