Förnybar energi

Snabb nedläggning av nybyggda kolkraftverk överraskar bedömare

1:59 min

Nedläggningen av kolkraftverk i Europa har tagit fart de senaste åren. Men att ett nästan helt nytt kolkraftverk – som anses vara ett av de mest kostnadseffektiva i Europa – läggs ner, visar hur hårt pressad kolkraften är.

Vattenfalls jättelika koleldade kraftverk Moorburg utanför Hamburg i Tyskland har fått grönt ljus av tyska myndigheter att läggas ner redan nästa år - bara fem år efter att det togs i drift.

Varningssignalen ljuder i det jättelika kolkraftverket Moorburg i Hamburg. Det är transportbandet som startar som kan transportera 1200 ton kol i timmen in i ugnarna i det jättelika kolkraftverket.

Kolkraftverket togs i drift först 2015 efter år av bråk, demonstrationer, rättsprocesser och konstruktionsfel. Men, snart tystnar transportbanden här för gott.

För igår blev det klart att Kraftverket är ett av vinnarna i en slags omvänd auktion där tyska staten ersätter kraftverksägare om de går med på att lägga ner i förtid. Att även nästan helt nya och jämförelsevis effektiva kolkraftverk ändå är så olönsamma att de velat delta i den här auktionen har överraskat branschbedömare.

- Ja det skickar en stark signal när vi ser att det inte spelar någon roll hur avancerat och effektivt ett kolkraftverk är – ändå så går det med förlust, säger Valeria Ehrenheim, analytiker på tankesmedjan Carbon Tracker i London.

Enligt en av deras rapporter så går fyra av fem kolkraftverk i Europa med förlust – utkonkurrerade av förnybar energi och låga gaspriser. Redan i början av nästa år så hålls nästa auktion där tyska staten återigen ger ersättning i utbyte mot nedläggning av ytterligare stenkolskraftverk.