Liberalerna får rekordlågt stöd av väljarna i en undersökning

3:53 min

Stödet för Socialdemokraterna har minskat mycket sedan i våras. Det visar en stor undersökning om vilket parti väljarna vill rösta på. Och partiet Liberalerna har aldrig tidigare fått så lågt stöd. De får bara tre procent.

Myndigheten SCB gör en stor opinionsundersökning två gånger varje år. Nästan 5000 personer svarar på vilket parti de skulle rösta på, om det var val nu. Undersökningarna görs i maj och i november.

Stödet för Socialdemokraterna ökade mycket i våras, när coronapandemin kom till Sverige. Sedan har stödet minskat igen. Nu får partiet 29,4 procent av stödet. Det är drygt fyra procentenheter mindre än i den förra undersökningen i maj. Socialdemokraterna är fortfarande det största partiet.

Fredrik Furtenbach är expert på politik på Sveriges Radio. Han säger att den politiska debatten blev annorlunda när krisen började i våras. Regeringen och Socialdemokraterna fick knappt någon kritik från andra partier. Men nu är den politiska debatten mer vanlig igen, säger Fredrik Furtenbach.

– Under den akuta coronapandemin då hade vi en borgfred, det vill säga de fick inte kritik av andra partier. Och Stefan Löfven och regeringen syntes extremt mycket. Efter det har vi fått en vanligare debatt, vi har fått mer diskussion om lag och ordning till exempel, säger Fredrik Furtenbach.

Moderaterna är det näst största partiet. De får 22,1 procent av stödet i undersökningen. Det är två procentenheter mer än i maj. Sverigedemokraterna är det tredje största partiet, med 17,6 procent. Det är ungefär lika mycket som i förra undersökningen.

Liberalerna är det minsta partiet, med bara tre procent stöd. Det är det lägsta stödet som Liberalerna någonsin har fått i SCB:s undersökning. Ett parti måste få fyra procent av rösterna i ett val för att få plats i riksdagen.

Fredrik Furtenbach säger att Liberalerna inte får så mycket uppmärksamhet för sin politik. Det är svårt för väljarna att se vilka politisk frågor som är viktigast för Liberalerna.

– De har ont om starka sakfrågor i väljarnas ögon. Det är svårt att säga någonting de är bra på, utom möjligen skolan, säger Fredrik Furtenbach.

Av övriga partier i riksdagen får Vänsterpartiet 9,3 procent, Centerpartiet får 7,6 procent, Kristdemokraterna får 5,4 procent och Miljöpartiet får 4,2 procent.

Så här mycket stöd får varje parti i SCB:s undersökning:

Socialdemokraterna: 29,4 procent
Moderaterna: 22,1 procent
Sverigedemokraterna: 17,6 procent
Vänsterpartiet: 9,3 procent
Centerpartiet: 7,6 procent
Kristdemokraterna: 5,4 procent
Miljöpartiet: 4,2 procent
Liberalerna: 3,0 procent