Premiär för "Det vackraste samiska hantverket"

I programserien "Duodji Vätnoe Duodje – Det vackraste samiska hantverket", som har premiär idag, får vi möta sex olika samiska slöjdare från olika områden i svenska Sápmi.

Ovan ser du trailern och ett bildspel med de olika slöjdarna och deras hantverk. Programserien ser du på onsdagar kl.20.30 i SVT2, eller redan nu på SVT Play.

I första avsnittet möter vi Anja Labj i Brändåsen i Jämtland som vill lära sig konsten att sy den så kallade "kärringsjöväskan", som är ett hantverk som är på väg att försvinna. Och i andra avsnittet möter vi Lisbet Kielatis från Tarfek i Norrbotten som syr en kolt.

- Det känns bra att få visa upp slöjden för samiska ungdomar och självklart också för en större publik. Det känns roligt att visa upp mjukslöjden, därför är jag med och syr en kolt, säger Lisbeth Kielatis.

I vårvintras påbörjades inspelningarna av programserien. Förutom Anja Labj och Lisbeth Kielatis är det Thomas Magnusson, Carola Skum, Jon Utsi och Brita Unnes som vi får möta. Tanken med programmet är att lyfta fram det samiska hantverket och försöka skildra hur mycket arbete som ligger bakom ett enda verk.

- Jag hoppas att publiken får njuta med både ögon och hjärta när de ser hur vacker sameslöjden är och hur speciell den är, och att det ligger så mycket traditionell kunskap bakom sameslöjden, säger Sara Omma Simma, inslagsproducent för programmet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio