Coronaviruset

Stora problem med smittspårning

2:01 min
  • En stor majoritet av landets regioner har eller har haft problem att hinna med smittspårning vid covid-19.
  • Ekot har kontaktat landets samtliga 21 regioner och 18 av dem menar att smittspårningen ibland dröjer för länge.
  • ”Vi har omfördelat så att vi nästan har dubblerat bemanningen på smittspårningsenheten bara de sista veckorna. Och ändå räcker det inte riktigt till”, säger Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare i Kalmar län.

I många regioner hinner man inte längre med att ringa upp alla med covid-19. I stället övergår allt fler regioner till digitala lösningar, där de smittade får instruktioner och sedan själva tar kontakt med människor som de kan ha utsatt för viruset.

Ändå anställs det ständigt fler smittspårare, som bland annat spårar smittan inom sjukvården och gör stickkontroller.

Ekots enkät visar att väntetider på upp till sju dagar inte är ovanligt. Vid det laget har de flesta slutat att vara smittsamma, och sjukdomen hinner bryta ut hos de som den sjuka har träffat.

Enligt Fredrik Settergren, som är ansvarig för provtagningsenheten i region Uppsala, är det här allvarligt eftersom hela poängen är ju att bryta smittkedjor så tidigt det bara går.

Flera regioner konstaterar att Folkhälsomyndigheten i början av pandemin inte prioriterade smittspårning. Först i juli kom myndigheten med en vägledning, där det står att smittspårning vid covid-19 alltid behöver göras.