Nobel 2020

Nobelpristagare testar sitt verktyg på coronaviruset

1:58 min

Nobelpristagaren i kemi Emmanuelle Charpentier använder sig nu av genkniven CRISPR/Cas9 för att försöka förstå hur pandemiviruset tar sig in i våra celler.

 – Vi fick hålla på ganska länge för att hitta rätt lungceller som skulle kunna växa i labbet och testa olika förändringar med hjälp av CRISPR-teknologin, förändringar där vi verkligen såg att viruset dödade cellerna, berättar nobelpristagaren Emmanuelle Charpentier på sitt institut vid Max Planck sällskapet i Berlin för Vetenskapsradion.

Forskarna screenade cellerna med hjälp av genkniven CRISPR/Cas9 för att se vilka olika vägar pandemiviruset SARS-CoV-2 använder för att ta sig in i mänskliga celler.

Än så länge är studien inte publicerad, därför är Emmanuelle Charpentier lite hemlighetsfull. Men forskarna har flera kandidater till gener som de tror verkar användas av viruset - inte bara den hittills omtalade ACE2 - utan hela det maskineri som viruset sätter igång när det invaderar en mänsklig cell.

Sedan spekulerar hon i hur det kan komma sig att pandemiviruset tycks påverka människor så olika.

– Kanske kan det bero på vilken flora av mikroorganismer som finns i näsa och hals, och som därför skulle göra att viruset hos vissa har svårare att spridas vidare, säger en av årets nobelpristagare i kemi Emmanuelle Charpentier.

Hon tilldelas årets nobelpris i kemi tillsammans med Jennifier Doudna för deras upptäckt av genkniven CRISRP/Cas9.

Hör mer i Vetenskapsradions Hälsa.