Musikrecension

En konserttripp väl värd att ge sig ut på

2:48 min

Den tyske pianisten och kompositören Nils Frahm har beskrivits som en brygga mellan klassisk och elektronisk musik. Och är nu en storstjärna som säljer ut konserthus världen över. Imorgon släpps konsertfilmen "Tripping with Nils Frahm".

Jag gillar inte inspelad livemusik, äger max två liveskivor på vinyl och såklart ingen dvd. Men 2020 är inget vanligt år, ska man alls få uppleva något som kan liknas vid en spelning, ja då får man vända sig till konsertfilmer.

Förra året besökte Nils Frahm Sverige med turnén som följde efter albumet "All Melody", det var en av de mäktigaste konsertupplevelser jag varit med om. Det är den konserten, fast nu inspelad i en intim och väldigt fascinerande konsertlokal i Funkhaus i Berlin, som "Tripping with Nils Frahm" bygger på.

Konsten att gå från det lilla, till det stora och tillbaka igen, helt sömlöst och utan att någon gång tappa sin publik – det är något som få musiker klarar av. Nils Frahm är en av dom.

Det spelar ingen roll om han vilsamt och sakta låter pianot klinga ut i lokalen, eller om han likt en congas-spelare trummar fram dansanta rytmer från tangenterna på en synt, som publik följer man honom blint.

För ingenting låter som det gjorde i original, låtar som är tre minuter på album blir det här till fjortonminutersvärldar. Det känns spontant, levande och lustfyllt – utan att någon gång bli till ett såsigt ego-jam.

Och filmen låter oss komma så nära. Vi ser hur han hoppar mellan instrumenten, hur han lever sig in, hur han droppar av svett.

Är man det minsta intresserad av gränsöverskridande elektronisk musik är en spelning med Nils Frahm ett måste. Och som världen är just nu, är det bästa vi kan få en gemensam konsertfilmstripp.

Konsertfilmen "Tripping with Nils Frahm", har premiär på streamingtjänsten MUBI imorgon fredag. Livealbumet med samma namn, fast lite annan låtlista, släpps samma dag på diverse streamingtjänster.