Lördag 12 december 2020

2020 års bokprat - alla böcker samlade

Här är de böcker som Naturmorgons redaktion läst inför bokpratet 12 december 2020.

All the birds of the world, Josep del Hoyo, Lynx

Ett nytt jätteverk från ett spanskt team som gjort flera monumentala verk om världens fåglar.
Här får man alla världens drygt 10 000 fågelarter – varenda en – innanför samma pärmar. Alla presenteras med en fin fälthandboksmässig illustration, en utbredningskarta, några få faktauppgifter och för den som vill ha mer: en QR-kod som leder vidare till mer läsning och fler bilder.
Om man aldrig tidigare förstått vidden av evolutionens finförgrening så gör man det när man bläddrar sig genom de 114 tornseglarna. De 94 gärdsmygarna. De 377 kolibrierna.

Beauty will save the world, Björn Persson, Fri Tanke förlag

Fotografier som är ömsom som mäktiga oljemålningar, ömsom knivskarpa ögonblick av intensiv kontakt, med korta citat på engelska. Tillsammans blir det kraftfullt och vackert och talar rakt till hjärtat. Konstnären och fotografen Björn Persson menar att förstörelsen av livsmiljöer och artutrotningen beror på människors förlorade relation till naturen. Genom denna bok hoppas han tala till vårt medvetande på ett språk som går bortom ord och fakta, och därigenom skapa engagemang för naturen.

Bondeåret, Vilhelm Moberg, Carlsson bokförlag i samarbete med Vilhelm Moberg-sällskapet

En krönika av Vilhelm Moberg från 1966 i nyutgåva. Författaren har haft den  klassiska Bondepraktikan som förlaga, och till den lagt sina egna minnen och reflektioner. Som: ”Det var mera poesi och skönhet över den gamla slåttern”. En inblick i bondeårets glädjeämnen och vedermödor, där vårens fulländning är en morkullkväll på pass i milt väder.

Dag för dag - texter från en särskild tid, Bengt Berg, Ekström&Garay

I strikt mening ingen naturbok, men poeten Bengt Berg skriver mycket om den omgivande vardagsnaturen. De dagliga promenaderna är ett av hans sätt att hantera den särskilda och särskiljande tid som pandemin inneburit. Han flanerar i naturen, i minnena och i bokhyllorna och det är ett sant nöje att göra honom sällskap.

Den vilda trädgården, Dave Goulson, Volante

Den fjärde boken av humleprofessorn Dave Goulson på mindre än tio år. Här är det trädgårdsodlaren Goulson som kommer till tals, som inte bara odlar 500 kilo grönsaker och bär varje år, utan också producerar biologisk mångfald i form av bin och dykarskalbaggar och allt vad det är. Ja, detta är alltså en småkrypsbok trots att det till synes handlar om växter och jord och komposter.
Precis som hans tidigare insektsböcker är detta en oillustrerad textbok. I gengäld får man en djupare förståelse för de ekologiska sammanhangen än vad som brukar vara fallet. Och Dave Goulson kan verkligen skriva, med både humor och värme, och kan konsten att balansera aktivism och ödmjukhet.

Det sjätte utdöendet, Elizabeth Kolbert, översättning Jim Jakobsson, Volante

Det här är en historia om hur det sjätte massutdöendet pågår. Här och nu. Hur vi människor utrotat stora däggdjur och fåglar utan flygförmåga, hur groddjur och fladdermöss slås ut av nya sjukdomar och hur skogsskövling och fragmentering minskar den biologiska mångfalden. Boken berättar också om hur ökande koldioxidhalter leder till klimatkris, korallblekning och surare hav. Men det är också en vetenskapshistoria som berättar hur man upptäckt tidigare massutdöenden. Elizabeth Kolbert besöker korallrev, regnskogar, garfågelns sista ö utanför Island och geologiska lagerföljder från Krita och Ordovicium. Överallt träffar hon olika forskare. En spännande och viktig bok att sträckläsa för den som inte vill stå med huvudet i sanden.

Djupsinne - hur bläckfisken började tänka, Peter Godfrey-Smith, Natur & Kultur

Det här är en djupsinnig bok om bläckfiskar. Men inte bara om bläckfiskar utan också om evolution, psykologi, filosofi och vetenskapshistoria. Peter Godfrey-Smith, som skrivit boken, är professor i vetenskapshistoria och filosofi vid University of Sidney. Men han är inte bara professor han är också en hängiven dykare. Det här är Peters berättelse om hur bläckfisken började tänka - en fascinerande bok om hur intelligenta och nyfikna bläckfiskar tycks vara.

Där kräftorna sjunger, Delia Owens, översättning av Cecilia Berglund Barklem, Forum

Succéromanen som översatts till svenska i år. En deckarhistoria som utspelar sig i North Carolinas våtmarker. I centrum står Kya, en flicka som vid 6 års ålder överges av sin mamma och så småningom också av sin pappa. Hon lever ensam i våtmarken och får namnet Träskflickan. Hela boken igenom – som är både kärlekshistoria och deckare – spelar själva våtmarken och Kyas kärlek till den en huvudroll.

Field guide to the Caterpillars of Great Britain and Ireland, Phil Sterling & Barry Henwood, Bloomsbury Wildlife

Äntligen en ny bok om fjärilslarver! En av de allra vanligaste frågorna från allmänheten till Naturhistoriska riksmuseet (och Naturmorgon) handlar om vilken larv man har hittat. Inte så konstigt när det finns många larver som både är stora och har fascinerande utseenden. Men varken med böcker eller på nätet har det varit särskilt lätt att hitta rätt. Därför är det skönt med larverna samlade bredvid varandra, här illustrerade av Richard Lewington.

Gran: grann, grandios och rik, Bengt Ehnström, Centrum för biologisk mångfald

Det här är femte boken om olika träd som Bengt Ehnström har skrivit. Gran är det vanligaste trädslaget i Sverige, så det här var en efterlängtad bok. Boken beskriver en myllrande mångfald. Mest skalbaggar, men även olika svampar, steklar och fjärilar. Mycket av mångfalden är kopplad till redan döda granar och multnande lågor. Men boken är också rykande aktuell efter torrsommaren 2018 och de efterföljande barkborreangreppen på gran. Här kan man läsa mycket om barkborrar! Som vanligt är Martin Holmers illustrationer inspirerande. Man sitter hemma och bläddrar och tänker att DEN DÄR vill jag också se.

Granskogsfolk, David Thurfjell, Norstedts förlag

Svenskarna strosar i skogen och vi tror att så har vi alltid gjort. David Thurfjell tar religionshistorikerns grepp om det sekulariserade och naturälskande folk som är vi. Det börjar i fornnordiska tider, går över kristnandet och bondesamhället och in i vår naturromantiserande tid.

Hemulens Herbarium, Päivi Kaataja red, översättning Annika Luther, Förlaget (Helsingfors)

Boken Hemulens herbarium är en uppmaning att samla, och att uppmärksamma växtligheten i vid mening, örter, träd, mossor, lavar, ormbunkar, och alla de tjänster växterna gör livet på jorden. Tove Janssons ikoniska bilder bildar en svartvit tråd tillsammans med citat ur hennes böcker. Den faktafulla texten är skriven utifrån finska förhållanden och kombinerar ekologi med kuriosa i beskrivningar av biotoper och arter. Artbilderna är fina och helheten, med några sidor för egna insamlade växter, och sidenband att knyta, ja den ger känslan av att vara en skatt.

Hur ser man djur? Björn Bergenholtz, Rabén & Sjögren

Fenomenalt bra titel på denna barnbok. För det vill man ju veta – hur man ser djur! På femton uppslag presenteras olika sorters djurgrupper på vänstersidan. Det är allt från fiskar och fjärilar till ormar och ugglor. Och – BAM – på högersidan står det hur man kan göra för att få se dem!

Jordlöparens bok - om natur konst och människor, Thomas Tidholm, Ordfront

Jordlöparens bok handlar inte alls bara om skalbaggsläktet jordlöpare. Den handlar om alla oss som beträder jordytan. Varav en har bestämt sig för att den står utanför och ovanför den stora levande gemenskapen.
Detta är inte en samling av fristående dikter utan en sammanhängande idéhistorisk resumé i prosalyrisk form, med drag av saga, om hur vi övergav de andra. Frågan är om nån sorts brobygge över klyftan kan vara möjligt. Kanske genom konsten.
Thomas Tidholm är raljant, synnerligen tankeväckande och dessutom bitvis vansinnigt rolig.

Kornas planet: om jordens och mångfaldens beskyddare, Ann-Helen Meyer von Bremen och Gunnar Rundgren, Ordfront

Gunnar Rundgren och Ann-Helen Meyer von Bremen tog över en gård, och så blev de med kor. Först för att hålla markerna öppna, men efter hand av så många fler anledningar: mat, sällskap och ett sätt att leva. En välskriven bok som greppar verkligen över planeten – vår världs historia berättas genom kon, som haft med en mule nästan överallt. Det är också ett inlägg i debatten, där kon har fått mycket kritik för sitt bidrag till växthuseffekten. Författarna vill nyansera bilden.

Livets tunna väggar, Nina Burton, Albert Bonniers förlag

När en poet tar sig an biologi så framkommer nya perspektiv, så är det med Nina Burtons skildring av livet vid hennes stuga. Hon tecknar inte bara ett kärleksfullt porträtt av ekorrar, bin och myror, utan djupdyker i kunskapen om hela ekologin - det som är väggar, golv och tak i vår hela värld. Och hon försöker göra mellanartsgränserna lite mer genomskinliga. Hon lägger liksom örat mot de andras sätt att se på vårt gemensamma hem.

Mamas sista kram: djurens känsloliv och vad det kan lära oss om oss själva, Frans de Waal, Volante

Frans de Waal berättar om hur kunskapen om djurens känsloliv vuxit från ett enögt intresse för aggression till studier av till exempel försoning, samarbete, avund, känsla för rättvisa och frågan om den fria viljan. Han berättar personligt, med humor och hela tiden med beskrivningar av experiment som belyser i detalj hur han kommit fram till sina slutsatser. Våra emotioner har hängt med länge i evolutionens gång, de uppstod långt innan mänskligheten, argumenterar de Waal och jämför med apor, hundar, fåglar etc. Dessutom resonerar han om hur det påverkat oss att betrakta djuren som så annorlunda oss, inom psykologi och samhällsbygge. Denna bok är synnerligen viktig och ger oss en ny position i livets väv.

Miniliv, Martin Almqvist och Jan Westin, Fri tanke

Tänk vad ett fotomikroskop och en fascination för livet i vattnet kan göra. Fotografen Martin Almqvist låter oss komma riktigt nära hoppkräftor, sjöborrar, dinoflagellater och många fler små vattenvarelser. Zoologen Jan Westin skriver lättsamt om hur de lever – allt från hur vattenloppor utvecklar halstaggar för att undkomma tofsmygglarverna, till hur alla små och stora livsformer hänger ihop i intrikata ekosystem.

Mörkermanifestet – om artificiellt ljus och hotet mot en ursprunglig rytm, Johan Eklöf, Natur & kultur

Allt liv på vår planet är anpassat efter den eviga rytmen där ljus följs av mörker. Sedan glödlampan uppfanns i slutet av 1800-talet har världen blivit ljusare och ledlamporna skiner nu dygnet runt.
Ljusföroreningar påverkar förstås nattfjärilar och fladdermöss som är aktiva om natten, men rubbar också hormonsystem hos pollinerande insekter, stör flyttfåglarnas navigering och dagaktiva djurs återhämtning. Mörkermanifestet berättar om forskning kring ljusföroreningar och exempel från hela världen på hur organismer påverkas när den uråldriga rytmen störs.

Naturen, Emma Adbåge, Rabén och Sjögren

Emma Adbåge berättar i bild och ord om naturen som ligger precis utanför byn, naturen som alla i byn säger sig gilla, men ändå är den hela tiden jobbig. Löv att räfsa och snö att skotta. Bäst att asfaltera alltihop! Om vårt avstånd till, och behov av, naturen – berättat i drastiska formuleringar och skevt roliga illustrationer.

Naturlycka. Vår värdefulla biologiska mångfald, Ola Jennersten, Bazar förlag

Zoologen Ola Jennersten har rört sig över hela världen i sitt arbete för att rädda hotade arter. Men i Naturlycka vänder han blicken mot sin absoluta närhet – sin trädgård. Entusiasmen över faunadepåerna, bihotellen och den nyanlagda ängsmarken går inte att ta miste på och det är där han tagit de flesta av bokens många närbilder av grannar som rödmurarbi och blåklockshumla. Vi får också möta en rad personer som engagerat sig för den biologiska mångfalden på olika sätt.

Nordens orkidéer, Nordic Orchids - en fältguide, Sven Birkedal, Naturcentrum AB

Denna bok syftar till hjälp med artbestämning av alla Nordens orkidéer inklusive vedertagna underarter. Texten är mycket kortfattad på både svenska och engelska parallellt. Varje art har kort text, symboler och kartor och ett rikt bildmaterial. Jag uppskattar att det även finns bilder på växtmiljöer och en del av pollinatörerna - och närbilder. Orkidéer kan vara svåra och här finns en bestämningsnyckel, vilket jag tycker är ett plus.

Nyfiken på geologi - guide till 150 upplvelser i Sveriges landskap, Anders Rapp, Votum

Anders Rapp är naturpedagogen, författaren och fotografen som har lärt många barn (och vuxna!) att lära känna trädens knoppar. Han har nämligen skrivit en av de få svenska böckerna som handlar om knoppar, eller knoppisar som Anders kallar dem, men nu har han givit sig på den svenska geologin.
I den rikt illustrerade boken guidar Anders oss till 150 geologiskt intressanta platser - allt från Brösarps backar i Skåne till Tarfaladalen i Lappland. Texterna är personligt skrivna och man blir sugen på att besöka platserna som Anders skriver om.

Skogen på andra sidan hyggena - om orden, hugsvalan och den gäckande hållbarheten, Ola Engelmark, Carlsson Förlag

Ola Engelmark är skogsekologen, vd:n, forskaren, myndighetschefen och numera också mångbrukaren.
På sin skogsgård i Sörmland försöker Ola och hans hustru Lena bedriva ett skogsbruk som både gynnar "naturen" och plånboken - går det? Ja, enligt Ola så gör det det, men man måste tänka nytt.
Här delar Ola Engelmark med sig om sina tankar om skogen, mångfalden och hållbarheten. Boken är fullproppad med referenser och intervjuer och känns väldigt genomarbetad.

Smartast bland mesar, Anders Brodin, Natur & Kultur

Talgoxen, den ständiga ettan vid landets fågelbord, har härmed fått ett eget porträtt i bokform. Ekologiprofessorn Anders Brodin berättar förstås mycket om talgoxarnas uppenbara intelligens, det är hans forskningsområde. Man får en fin inblick i den vetenskapliga vardagen. Men Brodins har också på olika sätt inhämtat vardagsiakttagelser från vanligt folk.
Dessutom använder han sig på ett mycket charmigt sätt av sina egna personliga erfarenheter och tankar. Och han tillåter sig, på ett lite hejvilt sätt, att göra utflykter och sidospår. Det gör att läsningen inte bara blir lärorik utan också underhållande.

Snödroppar – en galantofil kärlekshistoria, Gunnel Carlson och Elisabeth Svalin Gunnarsson, Roos & Tegnér

Tänk att den blomma som klarar att växa rakt genom snötäcket allra bäst har sina rötter i Turkiet och Kaukasus! Och snödroppen, med sitt löfte om annalkande vår, har också blivit en av våra allra mest älskade blommor. Ja, det finns till och med de som älskar snödroppen så mycket att de ägnar sina liv (och pengar) åt alla de sorter som finns i dag. Vi får möte några av dessa galantofiler i en vacker bok som också rymmer snödroppens historia i såväl natur som kultur.

Svamparnas planet, det uråldriga nätverket som bryter ner och bygger upp vår värld, Jesper Nyström, Bonnier fakta

Äntligen en populärvetenskaplig bok om svampar! De finns i jorden, i berggrunden, på havets botten, på djurkroppar (många arter på oss) i tunnelbanesystemet, bland det radioaktiva avfallet runt Tjernobyl. Överallt! Häpnadsväckande kunskap om vad en svamp är och hur de lever och förökar sig berättas lättsamt och med två nypor humor i denna snygga bok.

Svampbok för matälskare, Elle Nikishkova, Calazo

Elle Nikishkova har ryska föräldrar och är uppväxt i Karpaterna, på Kuba och i Umeå. Det märks på svamprecepten och i de personliga bakgrundshistorierna. De senare gör det här till en kul bok att läsa i. Boken hade också kunnat heta kokbok för svampälskare. Om man redan är intresserad av svampar blir man här sugen på att även äta dem. Läs den hemma och ge dig sedan ut för att leta efter en viss svamp som du vill testa att laga och äta.

Svenska fåglar – jämför och lär känna 40 arter, Martin Emtenäs och Jonas Källberg, Rabén & Sjögren

En lite Pokémon-inspirerad fågelbok för barn. Jonas Källbergs stiliserade fåglar med stora ögon, huvuden och fötter är förvånansvärt tydliga även för artbestämning. När kidsen redan samlat Pidgey och Spearow är steget kanske inte så långt till stenknäck och nötväcka.

Tillstånd - varannan gran, varannan tall och andra orimligheter, Axel Lindén, Albert Bonniers Förlag

Detta är en bok om skogen. Eller rättare sagt en bok om hur Axel Lindén tycker att skogen bör brukas.
Axel Lindén är akademikern som flyttar från Stockholm till sin ärvda skogsgård i Östergötland. Här upptäcker han hur skogen, som han har ärvt, är en plantage med varannan gran, varannan tall. Axel vill något annat, han vill få in "naturen" i sin skog. Men det är inte lätt. Axel Lindén beskriver hur han bråkar med entreprenörer för att få sin vilja igenom och hur han faktiskt råkar in i ett veritabelt slagsmål med ordföranden för den lokala skogsägarföreningen som inte gillar Axels "nya" metoder.
En läsvärd bok för alla som är intresserade av skog men det är också en berättelse om att gå sin egen väg.

Trädgårdsdjur, Marie Dacke och Låtta Skogh, Roos & Tegnér

Att göra sin närmaste omgivning mer naturvänlig är verkligen en trend! I Trädgårdsdjur får vi både lära känna alla medvarelser vi kan möta i trädgården och får praktiska tips på allt från igelkottshus till klöverängar. Bakom boken står en professor i sinnesbiologi (Dacke) och en doktor i neurobiologi (Skogh) och de kan konsten att förmedla vetenskap på ett lättillgängligt och inspirerande sätt.

Upptäck Sverige - med kronprinsessan Victoria, Johan Erséus, Bokförlaget Max Ström

Upptäck Sverige är ett praktverk, som så ofta när Bokförlaget Max Ström är inblandade. Det är en tung, inbunden bok med glansigt papper. Det är snygga landskapsfotografier och bilder på kronprinsessan i olika miljöer.
Under två år har kronprinsessan Victoria vandrat i Sveriges 25 olika landskap, enligt henne själv för att lära sig mer om den svenska naturen.
Texterna är skrivna av författaren och journalisten Johan Erséus. Det är en landskapsbok där man får lära sig en del om både landskapets natur och kultur.

Ut i naturen: Naturskyddsföreningens guide - utflykter, äventyr, upplevelser, Erik Hansson, Bonnier fakta

Den här boken vill just det den heter – få ut oss i naturen! Inte på något uppfordrande eller tvingande sätt, utan man blir verkligen sugen på att ge sig ut för att hitta vårens första fjäril, håva efter salamandrar, spela artbingo, gå på grodkonsert eller bara hänga. Boken följer årstiderna och ger både kunskap och tips. Däremellan är det insprängt bitar kring varför vi mår bra av att vara ute och hur man lockar med sig barnen ut. Det går utmärkt att vara helt grön på det här med natur, alla är välkomna och mycket är ganska grundläggande. Men även för mer erfarna naturnissar finns mycket inspiration att hämta.

Vid rinnande vatten, Sten Bergström, Mats Andréasson och Torbjörn Skogedal, Votum

En gedigen bok om Sveriges vattendrag, mycket lärorik! Om hur våra åar och älvar bildats och funkar – och om hur vi människor påverkat dem med allt från timmerflottning och kanalbyggen till dikningar och vattenkraftsutbyggnad. En bok som knyter ihop samhälle, kultur och natur och skildrar rinnande vatten i hela Sverige.

Ölands fågellokaler, Elsy-Britt Schildt , Anders Waldenström, Avium Förlag, Ölands Ornitologiska Förening

131 fågellokaler spridda över hela Öland presenteras med bilder, kartor, detaljerade vägbeskrivningar, parkeringshänvisningar, gps-koordinater, detaljerade skådartips om fågelarter förstås från häckfåglar till exklusiva rariteter. Riktigt fina bilder av 12 fotografer, 20 personer har bidragit med text, allt koncist och överskådligt framställt. Med denna bok kan Ölands alla fågelintresserade besökare skåda på nya platser i många år framöver.

Ölands orkidéer, Henrik Karlsson och Emma Tinnert, Votum förlag

Vacker bok med fotografier och text av Henrik Karlsson och Emma Tinnerts detaljrika akvarellporträtt av Ölands orkidéer. Faktaspäckad text om orkidéernas biologi och landskap inleder, sen vidtar artbeskrivningar där varje orkidé får ett uppslag med fotografi, akvarell och en kort text. Även en del underarter har ett eget uppslag.