Pressmeddelande 2020-12-03

Julen i Sveriges Radio

Julen i Sveriges Radio bjuder på klassiskt julfirande för den som vill men också flera nya serier och program. P1-lyssnarna får följa med till Amazonas djungler i den nya serien Drömmarnas Amazonas och i P4 blir det premiär för det populärvetenskapliga Rymdprogrammet. Sara Stenholm är årets julvärd och håller lyssnarna sällskap under julafton i P1.

– Jag är väldigt glad att få göra lyssnarna sällskap – och att dom gör mig sällskap – denna speciella julafton. Det har för oss allra flesta varit ett svårt och sorgligt år, men just på julafton hoppas jag att tillsammans med kända, vänliga röster runt om, ändå kunna skapa lite julglädje, säger Sara Stenholm som vanligtvis är programledare för God morgon Världen och USApodden.

I P1 inleds Julaftonsmorgon med morgonandakt med Kent Wisti som håller samtliga morgonandakter under vecka 52 med önsketeman från lyssnarna. Julaftonsmorgon med Odd Clausen sänds från Malmö och den röda tråden är hur pandemin påverkar julfirandet, ifall nya traditioner uppstått och hur svenskarna egentligen har det 24 december i år.

Julaftonsförmiddagen fortsätter med Katarina Hahr som möter Mauro Scocco i ett samtal om rock´n roll och längtan efter ljusare tider. Strax efter kl. 12 är det premiär för årets specialskrivna julberättelser av Lina Wolff och under eftermiddagen blir det julspecial med Nordegren & Epstein. På juldagen är det premiär för Vinter i P1 – vilka som blir årets värdar avslöjas 8 december.

I P2 kan lyssnarna se fram emot mängder av julkonserter. Radiokören bjuder exempelvis på både luciafirande 13 december kl. 20.30 och en julkonsert från Berwaldhallen 18 december kl. 19.00. Luciakonserten släpps redan kl. 07.00 den 13 december på Berwaldhallen Play. Dessutom sänds en julspecial av det populära programmet Klassiska krysset med Patrik Paulsson 20 december kl. 12.00.

Som en julkalender släpper P3 ett nytt avsnitt roliga och nostalgiska klassiker från humorarkivet – varje dag fram till jul. P4 Dokumentären Broströms: Berättelsen om en redarfamiljs uppgång och fall har premiär på julafton och julaftonskvällen avslutas med Stina Wollter som tar hand om lyssnarna från kl. 22 till midnatt.

Mer information om ovannämnda program finns i denna pdf. Pdf:n innehåller ett urval av julen i Sveriges Radio.

God jul önskar Sveriges Radio!

Presskontakt
Claes Bertilsson, presschef
claes.bertilsson@sverigesradio.se

Eva Sahlin, biträdande presschef
eva.sahlin@sverigesradio.se

Ulrika Salander, kommunikationspartner P1
ulrika.salander@sverigesradio.se

Maria Edlund, kommunikationspartner P2
maria.edlund@sverigesradio.se

Nor Toma, kommunikationspartner P3
nor.toma@sverigesradio.se

Susanna Mörner, kommunikationspartner P4
susanna.morner@sverigesradio.se

Maria Lekteus, kommunikationspartner Barnradion
maria.lekteus@sverigesradio.se