Ny bok om skogssamernas situation

En ny bok om skogssamernas historia och nutid är publicerad. Bakom boken står den skogssamiska forskningsplattformen vid Umeå universitet och Várdduo, centrum för samisk forskning. Bokens innehåll speglar den skogssamiska pionjären Karin Stenbergs kampskrift Dat läh mijen situd (Det är vår vilja) som kom ut för precis 100 år sedan.

Lars Stenberg visar runt på den samiska boplatsen mitt i Arvidsjaur. Hans kåta och faster Karins kåta ligger alldeles bredvid varandra. Karin skänkte sin kåta till Lars bror. Lars har många goda minnen av sin faster.

- Hon var ju en stridbar person och hon backade inte för att ta tag i saker hon ansåg vara fel, då agerade hon, berättar Lars Stenberg.

Boken Skogssamisk vilja speglar Karin Stenbergs kampskrift där hon belyser den diskriminering och de problem som skogssamerna utsätts för. Hon adresserar skriften till den svenska nationen och ber samtidigt om hjälp. Den nya boken utgår från Karin Stenbergs text och efter det kommer ny text om dagens situation där man jämför dåtid med nutid.

- Vi har försökt belysa vad som har hänt sedan Karin skrev sin bok och det man kan konstatera är att det inte har hänt så särskilt mycket. Det har i många stycken blivit sämre. Till exempel skogsbruket, Karin tog ju upp det också men den var ju småskalig då mot vad den är idag, säger Lars Stenberg.

Från Várdduos sida vill man öka intresset för skogssamisk kultur, historia, nutid och framtid.

- Det är ganska många som arbetar med samisk forskning men den skogssamiska delen av det har inte varit jättestor. Vi har velat rikta fokus inom akademin också mot skogssamiska forskningsfrågor, säger Åsa Össbo, huvudredaktör för boken Skogssamisk vilja.

Lars har grundligt läst sin fasters kampskrift och konstaterar att många av problemen som fanns då är ännu aktuella.

-Känner ni att ni är ännu mer utsatta nuförtiden?

- Utsatta har vi alltid varit. Det är ju rent diskriminerande att myndigheterna skulle kunna plocka bort oss när som helst om de ansåg att det fanns behov. Man tar inte hänsyn till oss samer, svarar Lars Stenberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio