Covid-19-vaccin

Vaccingodkännande planeras i mellandagarna

1:41 min
  • Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA väntas ta det första beslutet om godkännande av vaccin mot covid-19 den 29 december.
  • Beslutet gäller Pfizer/Biontechs vaccinkandidat.
  • "Vi jobbar hårt för att det ska komma ett beslut då", säger Charlotta Bergquist vid Läkemedelsverket, som deltar i granskningen av vaccinet.

Skulle granskarna ha flera frågor till läkemedelsbolaget kan beslutet flyttas fram till i januari, enligt Charlotta Bergquist. Då väntas också beslutet som rör vaccinkandidaten från Moderna, som ska tas upp i EMA den 12 januari.

Vid ett vaccingodkännande kommer först en rekommendation från EMA:s vetenskapliga kommitté, och sedan är det EU-kommissionen som fattar det formella beslutet. Efter det är det tillåtet att sälja vaccinet i hela EU.

När vaccinet kommit till Sverige är det Folkhälsomyndighetens ansvar att transportera vaccindoserna ut till regionerna. Transporterna ska vara redo efter jul- och nyårshelgen.

– Vi är mitt i upphandlingsprocessen, som ska göras klar de närmaste veckorna. Då kan vi ge mer uppgifter om detaljerna. Så snart som möjligt efter helgerna ska det här vara igång, säger Sören Andersson, chef för enheten för vaccinationsprogram på Folkhälsomyndigheten.