Film- och tv-recensioner

Lojaliteten framför allt i spännande kompromiss

2:42 min

Disneys nya spelfilm Mulan har kantats av uppmaningar om bojkott. Efter att ha skjutits upp under året släpps den nu på Disneys strömningstjänst.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

"Det är en mycket allvarligare film än Disneys animerade version från 1998, med mindre fokus på kärlek och anpassad för en något äldre målgrupp. Genren är wuxia, den kinesiska äventyrsgenren som kombinerar magi, kampsport och hjältesaga.

Filmen blickar tillbaka till mytens ursprungstema: lojalitet mot familjen och staten. Det märks helt enkelt att Disney tar hänsyn både åt öst och väst, resultatet andas kompromiss.

Besvärande är att den är delvis filmad i Xinjiangprovinsen, där uigurer sitter internerade, och i visst samarbete med det kinesiska propagandamaskineriet.

Samtidigt är den spännande och vacker och tematiskt intressant eftersom den går att tolka på olika sätt. Man kan se den som en del i en mytbildning om kvinnans heroiska plats i en stark kinesisk stat. Men för mig överväger ändå skildringen av en ung tjej som hittar ett nytt sätt att vara både kvinna och hjälte på."

Lyssna i länken ovan för att höra hela kritikersamtalet.