Vaccin mot covid-19 blir gratis för alla

2:51 min

Sverige förbereder sig på att börja vaccinera människor mot covid-19 i januari. Vaccinet mot kommer att vara gratis för alla. Boende och personal på äldreboenden kommer att få vaccinet först. Det säger regeringen idag.

Regeringen hoppas att Sverige får de första 200 000 doserna vaccin redan i januari. De första som ska få vaccin är äldre människor som bor på äldreboenden eller som har hemtjänst. Hemtjänst är hjälp i hemmet från kommunen. Personal som jobbar med de äldre ska också få vaccin först. Sammanlagt är det nästan 600 000 personer som ska få de första doserna vaccin.

Till sommaren hoppas regeringen att det ska finnas vaccin mot covid-19 till alla i Sverige. Regeringen ger nu 300 miljoner kronor till regionerna för att hjälpa dem att förbereda sig för vaccinationerna.

Det är frivilligt att vaccinera sig. Men alla som vill ska få vaccin. Regeringen hoppas att så många som möjligt kommer att vaccinera sig. Därför kommer vaccinet vara gratis för alla. Ingen ska behöva betala för vaccin. Det säger statsminister Stefan Löfven.

– När vaccineringen sätter igång så kommer det att vara gratis för dem som tar vaccinet, ingen ska behöva avstå ifrån trygghet som vaccin ger, det är trygghet åt sig själv, åt sjukvården och Sverige, ingen ska behöva avstå det här för att det saknas pengar, säger Stefan Löfven.

Sverige samarbetar med EU om vaccin. EU har skrivit avtal med flera företag om olika vaccin. EU har inte godkänt något vaccin än. Men tre företag säger att de kommer att ha färdiga vaccin i januari. Det är Pfizer, Moderna och Astra Zeneca.