Svarta hål

Svart hål i Vintergatans centrum - jakten på ett slutgiltigt bevis

1:46 min

Upptäckten av ett supermassivt kompakt objekt i Vintergatans centrum tilldelades ena halvan av årets nobelpris i fysik. Nu jobbar forskare världen över för att försöka bevisa att det kompakta objektet faktiskt är ett svart hål.

Samtidigt som nobelpriset i fysik i år delas ut för upptäckten av ett troligt svart hål i Vintergatans centrum jobbar forskare världen över för att ta en bild av det. Den allra första bilden av ett svart hål publicerades förra året, men nu är det alltså en bild av det svarta hålet i vår egen galax, forskarna jobbar på.

Radioastronomen Susanne Aalto vid Chalmers tekniska högskola tror att detta kan bli det slutgiltiga beviset för att hålet faktiskt finns.

– Visar det sig att stålningsfördelningen och bilden ser ut som teorin säger ett svart hål ska se ut så är jag nöjd i alla fall. Då är det ett svart hål för mig.

När Kungliga vetenskapsakademien gav ena hälften av årets Nobelpris i fysik till forskarna Andrea Gehz och Reinhard Genzel var det för "upptäckten av ett supermassivt kompakt objekt i Vintergatans centrum" men den verkar alltså inte helt övertygad om att det är ett svart hål.

– Jag vet att man är på gång att få en bild av det supermassiva svarta hålet i vår egen galax. Och det för oss ytterligare ett steg närmare det här slutgiltiga beviset att det är ett svart hål och inte bara ett kompakt objekt.

När vi får en bild kommer det förmodligen att vara Event Horizon Telescope som har tagit den, ett nätverk av flera teleskop utplacerade runt hela jorden. Egentligen skulle de ha försökt ta den bilden i våras men det fick ställas in på grund av pandemin. Nu till våren kommer förmodligen än fler teleskop att ingå vilket ökar chanserna att få en bild men eventuellt måste vi skicka upp teleskop i rymden och det ligger i så fall flera år bort.

– Men det har gjorts såna här försök så tankarna finns.