Recension - Film

"Raised By Wolves" är både bästa och sämsta tv-serien i år

2:21 min

För första gången sen 1970-talet har regissören till Alien, Ridley Scott, valt att regissera en TV-serie och då ska han återigen ut i rymden.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: Raised By Wolves
Regi: Ridley Scott m.fl.
Skapare: Aaron Guzikowski
Skådespelare: Amanda Collin,  Abubakar Salim, Winta McGrath m.fl.
Går att se på: HBO Nordic & Com Hem+

Mother och Father är två androider som landar på en främmande, öde planet och med sig har de embryon för att påbörja en ny mänsklighet. Tänk lite Alien möter bibelberättelsen om Adam och Eva, men med twisten att jorden har gått under i strider mellan ateister och religiösa fundamentalister.

Robotföräldrarna är programmerade av ateistfalangen att uppfostra barnen till att bli just ateister. Men frågan är om religion ändå kan få fäste? Och om barnen, som så småningom växer upp, verkligen är de sista människorna i universum?

Så, hur har ni tänkt att jag ska göra det här då? Alltså, recensera menar jag. När första avsnittet är det bästa jag sett i år och det sista avsnittet bland de sämsta?

Äsch, så här då:

Efter första avsnittet kunda jag knappt resa mig ur soffan. Jag kan inte minnas att jag sett ett så här starkt pilotavsnitt på väldigt, väldigt länge.

Handlingen är stillsam, systematisk och väl avvägd, precis som de inte-riktigt-mänskliga föräldrarnas beteenden. Så när allt vänds på ända blir chocken desto kraftfullare.

Och det fortsätter så en bra bit in i serien. Temat om tro, liv och vetenskap utforskas på oväntade sätt i det utomjordiska bergslandskapet. Det här är så jag vill att all science fiction ska vara, utmanande i tanke och överväldigande i vision.

Efter sista avsnittet kunde jag knappt heller resa mig ur soffan, fast av en annan anledning. Jag var som förlamad av att serien som varit så sylvass, mot slutet blivit helt lös i kanterna och tröttsamt medioker. Som bortblåst var det smarta berättandet, kvar fanns bara ett desperat försök att knyta samman alla trådar.

Men, även om Raised By Wolves stapplar sig in i mål är jag verkligen tacksam för ansatsen den vågar ta.

Gillar du sci-fi är det inget snack: se Raised By Wolves så fort du bara kan.