Tre snabba frågor

Undantaget som kan ge Ungern ryska vaccinet

1:46 min
  • Ungern trotsar EU och vill börja vaccinera befolkningen med det ryska covidvaccinet Sputnik V.
  • Det är inte godkänt av EU – men Ungern skulle kunna be om ett undantag från EU:s läkemedelsregler.
  • Hör Filip Kotsambouikidis, Ekots Östeuropakorrespondent.
Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

Vad har EU emot att Ungern vill börja vaccinera med det ryska vaccinet?

EU vill att unionens egen läkemedelsmyndighet EMA ska godkänna alla vaccin som ska hamna på den europeiska marknaden. Det är grundregeln för alla vaccin, men det finns undantag – om det är en nödsituation kan länder använda vaccin som ännu inte är godkända av EMA, om man vidtar en rad särskilda åtgärder. Det är ett sådant undantag som Ungern skulle kunna åberopa.

Kan det ryska vaccinet bli godkänt av EMA snart?

Inte inom kort. Från EU är det andra, västtillverkade vacciner som antagligen nu blir godkända. Ungern är med även på den fronten, man har också reserverat vaccinen som kan komma från EU, men man har helgarderat sig. Ungern har även kontakt med Ryssland, och faktiskt med Kina och Israel.

När planerar Ungern att börja med vaccineringen?

Det är inte klart än, men man säger att det kan bli aktuellt i början av nästa år. Ungern har fått in prover av det ryska vaccinet Sputnik som man testar nationellt. Ungern har gett besked att man ska inleda kliniska tester med mellan 3000 och 5000 ungerska medborgare som deltar. Det återstår väl att se hur lång tid det tar.