Ukrainsk jobbagentur

Efter Ekots avslöjande: ”Ett helt orimligt fuskande”

1:58 min
  • Ekots granskning visar att en ukrainsk jobbagentur utnyttjar rätten att arbeta under asylprocessen.
  • Regeringen menar att en ny lagstiftning med så kallade "säkra länder" kommer göra att det inte längre går att utnyttja det svenska asylsystemet.
  • Oppositionen menar att man även måste ta bort möjligheten för asylsökande som fått avslag på sin asylansökan att istället ansöka om arbetstillstånd.

Nu kommer politiska reaktioner på Ekots avslöjande om den ukrainska jobbagenturen Pelekh som utnyttjar det svenska asylsystemet genom att uppmana sina klienter att söka asyl i Sverige eftersom man har rätt att arbeta under själva asylprocessen.

– Det här är ju ett helt orimligt fuskande och utnyttjande av systemet som måste stoppas. För det första borde ju människor som kommer från säkra länder få ett snabbt avslag på sin asylansökan. För det andra ska ett nej vara ett nej. Då ska man inte kunna byta till att plötsligt bli arbetskraftsinvandrare, utan har man fått ett nej då ska man lämna landet, säger Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.

I dag har Ekot berättat om den ukrainska jobbagenturen Pelekh som säljer jobbresor till Sverige men som i Sverige skjutsar sina klienter till Migrationsverket och uppmanar dem att söka asyl.

I Sverige har man ofta rätt att arbeta under asylprocessen och om man får avslag på sin asylsökan kan man byta spår och istället ansöka om arbetstillstånd.

Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna säger till Ekot att det är spårbytet som leder till missbruk av asylsystemet och att det måste tas bort. Men Liberalerna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill ha kvar spårbytet och tillsammans med Socialdemokraterna utgör man en majoritet i Riksdagen.

Justitieminister Morgan Johansson menar att den lagstiftning som regeringen har på gång, som innebär att vissa länder anses säkra och därför ska komma upp på en lista över säkra länder, löser problemet.

– Den innebär ju då att Migrationsverket kan sätta upp ett antal länder där det inte försiggår någon allmän förföljelse på en sådan lista. Då innebär det att man inte får stanna kvar i Sverige under överklagandeprocessen utan då får man lämna Sverige inom några veckor och man får heller inte uppehållstillstånd för arbete. Så sätts Ukriana upp på en sådan lista så omhändertas det här problemet, säger Morgan Johansson.

Enligt honom kan den nya lagstiftningen med säkra länder börja gälla i maj nästa år.

Ekot har sökt den ukrainska jobbagenturen Pelekhs ledning men de har inte velat ställa upp på intervju.

Johanna Sjövall
johanna.sjovall@sverigesradio.se