Coronapandemin

Smittad personal på äldreboenden fick skickas hem

2:03 min
  • Ett försök med regelbunden masstestning av personal för covid-19 på äldreboenden i Stockholm inleddes i förra veckan.
  • Hittills har man testat personalen på 12 boenden och av dem har fem boenden fått skicka hem minst en person som varit smittad, trots att de inte haft symptom.
  • Stefan Amér på Familjeläkarna som leder försöket tycker att det talar för att man regelbundet bör testa även personer utan symptom som arbetar inom äldreomsorgen. 

– Det här är personer som kommer som är på jobbet, som inte har några symptom, och som ändå är smittsamma med covid-19 virus enligt antigentestning, säger Stefan Amér.

Vet ni om de här personerna också har smittat någon?

– Det kan vi inte säga i det individuella fallet. Men man måste ju göra smittspårning runt en sådan person.

Vi står utanför ett äldreboende i Johanneshov i Stockholm där man hade flera dödsfall i covid-19 i våras och där man nu i höst också fått tillbaka smittan. Verksamhetschef Aviva Kraitsik tror att snabbtesterna är en viktig del i att kunna stoppa smittan.

– Jag tycker att det är väldigt förmånligt att få vara med i testet för att vi just kan hitta folk som är smittade väldigt snabbt och förhindra att de smittar vidare då.

Vad tycker personalen om det här?

– Alla är väldigt samarbetsvilliga och vill ju heller inte vara delaktig i att smitta någon, säger hon.

Det är för att kunna undvika en upprepning av den omfattande smittspridningen på äldreboendena som ägde rum i våras som försöket med snabbtest nu genomförs. Det sker i samarbete med Folkhälsomyndigheten, Smittskydd Stockholm och forskare på Karolinska institutet.

I försöket får personalen både ta ett antigentest, så kallat snabbtest, som ger svar på 15 minuter och ett PCR-test som sedan analyseras på ett labb. Fördelen med snabbtesterna är just de snabba svaren.

Hittills har man testat personal på 12 äldreboenden i Stockholm och på fem av dem har en eller fler ur personalen skickats hem från jobbet efter att ha testat positivt för covid-19. I måndags fick verksamhetschef Aviva Kraitsik skicka hem en person ur personalen som testat positivt, trots att hon upp inte upplevde sig ha några symptom.

– Nej ingenting, men sedan så gick vi mot utgången då och då sa hon att "kanske att jag kände mig lite torr i halsen i natt" men hur ska man koppla det till covid, torr i halsen, säger Aviva Kraitsik.

– Någon annan har sagt att han kände sig lite trött på morgonen, men vem är inte trött på morgonen, så det är svårt.

I region Skåne har man köpt in en stor mängd snabbtester som främst används inom sjukvården, men man har även där inlett försök med smittspårning med snabbtest inom kommunal omsorg.

Stefan Amér på Familjeläkarna som leder försöket med snabbtester på äldreboendena i Region Stockholm hoppas nu att de ska kunna ta fram en modell som kan användas inom äldreomsorgen på fler platser i landet.

– Det är väldigt allvarligt att det är så utbrett med smitta utan symptom bland de som jobbar i de här grupperna. Jag tycker att det här, starkt talar för att vi måste screena även personer utan symptom som arbetar inom äldreomsorgen.