Nobeldagen 2020

Nobelfesten inställd - Vetenskapsradion sänder som vanligt

1:05 min

I dag är det Nobeldagen och coronapandemin sätter stopp för den traditionella prisutdelningen och festen som brukar hållas i blå hallen i Stadshuset i Stockholm. Men Vetenskapsradion sänder som vanligt tillsammans med Kulturradion och i år är temat ”Nöden är uppfinningarnas moder”.

Den 10 december är det Nobeldagen, men på grund av coronapandemin blir inget som vanligt i år.

På eftermiddagen när prisutdelningen skulle ha ägt rum sänds istället en digital prisceremoni från Stadshuset i Stockholm. Kungen deltar, men eftersom inga pristagare befinner sig i Stockholm delar han inte ut några medaljer. I år har nobelpristagarna tilldelats sina medaljer i förväg på konsulat och ambassader runt om i världen. Det blir heller ingen pampig fest.

Men Vetenskapsradion sänder som vanligt tillsammans med Kulturradion och programleder gör Lena Nordlund och Karsten Thurfjell. I år är temat ”Nöden är uppfinningarnas moder” - och det gäller såväl forskning, traditionerna kring prisceremonin och vår radiosändning.

– Det har varierat väldigt genom åren. Ibland har vi klätt upp oss och gjort glittriga och festliga sändningar, men det har också handlat om kris, efter krisen i Svenska akademien, säger programledaren Lena Nordlund.

Hon har varit programledare för nobelsändningarna i många år, men den rådande situationen beskriver Lena Nordlund som något nytt.

– Det här är första gången vi får göra en pandemisändning med inställd fest. Senast festligheterna ställdes in var under andra världskriget, säger Lena Nordlund.

P1-lyssnarna får följa med till New York där en av medicinpristagarna får sin medalj. Det handlar också bland annat om hur pristagarna själva ser på att få pris just i år och hur deras egen verksamhet påverkats av pandemin.

Här kan du följa nobelsändningen i P1 med start klockan 15.00.