Nationalmuseum

Åtalad förklarar sabotage av tavla: ”Kändes roligt”

2:00 min
  • En man åtalas för att ha satt ett vänsterextremt klistermärke på en platta tillhörande "Karl XII:s likfärd".
  • Plattan, som sitter under själva målningen, har inte gått att återställa till fullo trots restaurering, enligt museet.
  • Mannen, som nekar till grov skadegörelse, uppger i förhör att eftersom Karl XII är populär inom högerextrema kretsar så kändes det roligt att fästa märket på tavlan.

Åklagare Anna Diedrich rubricerar händelsen som grov skadegörelse, och inte skadegörelse av normalgraden, eftersom det handlar om en tavla som har stort kulturellt och historiskt värde.

– Då finns ett särskilt lagrum för det i brottsbalken. Om man skadar något som har just stort kulturellt eller historiskt värde, säger hon.

Händelsen inträffade för ett år sedan. Övervakningsfilm från Nationalmuseum visar hur en man går fram till konstverket och fäster ett klistermärke på en mässingsplatta under själva målningen.

– Inte på själva tavlan där det är målat, utan på ramen, där det finns en skylt, som beskriver tavlan. Där satte han klistermärket, säger åklagare Anna Diedrich.

Väktare kunde direkt ingripa och mannen har nu, ett år senare, åtalats för grov skadegörelse.

Klistermärket har ett vänsterextremt budskap, och i mannens väska hittade polisen fler klistermärken med liknande budskap.

Han uppger själv i förhör att eftersom Karl XII är en kung som är stor inom svensk högerextremism så kändes det roligt att fästa klistermärket på tavlan.

"Jag gillar själv konst så jag klistrade inte på själva tavlan utan på skylten på ramen", säger han i förhör. Mannen delar polisutredningens bild av händelseförloppet, men förnekar att han gjort sig skyldig till grov skadegörelse.

Karl XII:s likfärd finns i två exemplar, på Göteborgs konstmuseum och på Nationalmuseum i Stockholm. De mycket kända tavlorna målades i slutet av 1800-talet av Gustaf Cederström och visar hur Karl XII bärs hem till Sverige, efter att han skjutits ihjäl i norska Fredrikshald 1718.

Nationalmuseum, som för tillfället är stängt med anledning av coronapandemin, vill i väntan på tingsrättsförhandling inte kommentera skadegörelsen av verket, men i förhör med museets konservator framgår att denne fick använda lacknafta för att sakta ta bort bit för bit av klistermärket.

– För att ta bort klistermärket var man tvungen att göra vissa åtgärder så att guldplätering har lossnat, säger åklagare Anna Diedrich.

Ny guldplätering fick därför läggas på skylten, som sannolikt är från samma period som då tavla framställdes – 1880-talet. Skylten är, trots restaurering, inte återställd till 100 procent, enligt förhör med konservatorn.

Mannen åtalas även för brott mot knivlagen, eftersom han hade en kniv i sin väska när han greps. Det brottet erkänner han, och uppger i förhör att han använder kniven i sitt arbete.

Rättegången är planerad att hållas i februari nästa år.