Sverige kan få en ny lag för pandemin till våren

3:02 min

Sverige ska få en ny lag, på grund av coronapandemin. Den ska göra det lättare att bestämma om kollektivtrafik och köpcentrum  till exempel. Lagen kan börja gälla i mars.

Lagarna som finns i Sverige idag är inte anpassade för att ta hand om en pandemi. De räcker inte för att minska smittan på alla platser där det behövs. Det säger regeringen.

Just nu får högst 8 personer samlas på sånt som demonstrationer, konserter, teatrar och gudstjänster. Det har regeringen bestämt med en lag som kallas ordningslagen. Regeringen kan också använda smittskyddslagen för att ändra regler. Men ordningslagen och smittskyddslagen räcker inte för att minska smittan överallt. Regeringen kan till exempel inte bestämma över kollektivtrafik, badstränder och köpcentrum med de lagarna.

Flera andra länder i Europa har stängt nästan hela samhället och förbjudit människor att gå ut. Det kan regeringen inte bestämma i Sverige. Det kommer de inte kunna med den nya lagen heller.
Men med den nya pandemilagen kan regeringen bestämma hur många som får vara på gym, i köpcentrum och på bussar till exempel. De kan också bestämma att butiker eller kollektivtrafik i ett område ska stängas, om det behövs. Det kan också bli olika regler för publiken på en stor fotbollsarena och publiken i en liten biosalong.

Det här är ett förslag från regeringen. De vill att den nya lagen ska börja gälla i mars nästa år. Tidigare har regeringen sagt att en ny pandemilag skulle komma först till sommaren.

Alla partier i riksdagen har sagt att de vill ha en ny pandemilag redan i vår. Nu ska experter, myndigheter och de andra partierna läsa regeringens förslag och säga vad de tycker. Socialminister Lena Hallengren säger att regeringen vill att många partier ska vara överens om lagen.